вівторок, 24 липня 2012 р.

Проблема поширення вірусних гепатитів В і С на Донеччині


Запрошуємо вас взяти участь у засіданні прес-клубу, присвяченого проблемі поширення вірусних гепатитів В і С на Донеччині. Захід проводиться напередодні Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами – 28 липня.
На сьогодні в Україні, за різними оціночними даними, налічується понад 1 мільйон українців, що живуть з вірусом гепатиту С. З них майже 400 тис. потребують термінової антивірусної терапії. Без лікування вони ризикують за декілька років стати інвалідами або померти від цирозу чи раку печінки. Водночас існують і розбіжності у кількості хворих, які викликані тим, що офіційної статистики до 2009 року не існувало: в нашій державі реєстрація на хронічні вірусні гепатити В та С не проводилась до 1-го липня 2009. 
Тому, за словами представників неурядових організацій, що працюють у сфері громадського здоров’я, масштаб  цієї проблеми може бути ще більш вражаючим, бо захворіти може кожен. Для цього зовсім не обов’язково бути бідним або наркозалежним, іноді досить потрапити під руку недбайливого лікаря.
Надто дорогі діагностування та лікування цієї хвороби створюють ситуацію, за якої життя і виживання хворих залежить від їх власної фінансової можливості. В той час як необхідний курс рідко обходиться дешевше 10 000 доларів. Експерти впевнені, що без втручання держави епідемію не зупинити. Ціна питання – 304 млн грн. на рік. Рівно стільки потрібно, щоб поставити бар’єр на шляху розповсюдження вірусного гепатиту в Україні. Чи знайде держава кошти? Коли все ж таки з’явиться програма боротьби із гепатитами? Про що свідчить статистика: чи є підстави говорити про епідемію? Питання вакцинації від гепатиту: яка динаміка і який вплив на загальну картину захворюваності? Які заходи відбудуться найближчим часом на Донеччині з метою привернення уваги громадськості до цієї проблеми? Ці та інші питання обговорюватимуться 25 липня (у середу), о 15.00 у Донецькому прес-клубі  за участі:
- головного позаштатного інфекціоніста головного управління охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації Ольга Домашенко;
- заступника головного державного санітарного лікаря в Донецькій області з проти епідемічних питань Тамари Біломері;
- директора програми «Громадянське здоров’я» МБФ «Відродження» Вікторії Тимошевської (м. Київ) – з’єднання скайпом;
- спеціаліста Міжрегіонального ресурсного центру з питань ВІЛ\СНІД громадської організації «Союз» АМІКУС» Катерини Мавроді.
Місце проведення: вул. Овнатаняна, 4, другий поверх.
Донецький прес-клуб

Немає коментарів:

Дописати коментар