середу, 25 липня 2012 р.

Заходи проти гепатиту С у Львові


25 липня 2012 р. у приміщенні Львівської міської ради відбулась прес-конференція за участю фахівців у сфері прав людини й охорони здоров’я, приурочена до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, який відзначатимуть 28 липня. Дана прес-конференція - один із заходів, запланованих у межах акції «С – наша спільна справа в боротьбі за життя Людини», яка проводиться ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», Управлінням охорони здоров’я Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради спільно з БФ «САЛЮС» за підтримки програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» і МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні».

У прес-конференції взяли участь:
Зуб Володимир – начальник Управління охорони здоров’я Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради;
Королюк Леся – головний позаштатний спеціаліст Управління охорони здоров’я Львівської міської ради з інфекційних хвороб, профілактики ВІЛ/СНІДу;
Лиховид Павло – лікар мобільної амбулаторії БФ «САЛЮС»;
Сенюта Ірина – президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України».
Розпочав прес-конференцію очільник Управління охорони здоров’я Львівської міської ради В. Зуб, який зазначив, що у світі понад 140 мільйонів людей інфіковані вірусом гепатиту С, який може призвести до цирозу і раку печінки (за даними ВООЗ 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки зумовлені вірусами гепатитів В і С). Згідно з прогнозами експертів, у наступні 20-30 років світовою загрозою для здоров’я буде не ВІЛ/СНІД, як вважалось раніше, а віруси гепатиту, передусім гепатиту С. Кожний 12-й мешканець планети інфікований гепатитом В чи С. Сьогодні вчені констатують пандемію гепатиту С, яка за своїми масштабами в 5 разів перевищує розповсюдження ВІЛ-інфекції. Близько 350 млн. людей – хронічні носії вірусу гепатиту В, близько 200 млн. інфіковані гепатитом С.
Володимир Іванович наголосив, що вже вдруге поспіль Управління охорони здоров’я Львівської міської ради підтримує ініціативу представників громадянського суспільства та спільно з ними проводить акцію з метою підвищення обізнаності населення України щодо поширення, симптомів, методів діагностики та лікування гепатиту С.
Медичну сторону проблематики гепатиту С розкрила Леся Королюк, яка застерегла, що більшість осіб, інфікованих вірусом гепатиту С, не здогадуються про своє захворювання, оскільки у 80% пацієнтів гострий період захворювання минає без симптомів, переходячи з часом у хронічне захворювання за умови відсутності лікування. Пірсінг, татуаж, манікюр, педикюр, стоматологічні послуги, інші медичні втручання, пов’язані з ін’єкціями, переливанням крові, ін’єкційне споживання наркотиків тощо – це перелік можливих шляхів інфікування.
Головний позаштатний спеціаліст Управління охорони здоров’я Львівської міської ради з інфекційних хвороб наголосила і на вартості лікування гепатиту С, яка становить від 60 до 120 тисяч гривень на одного пацієнта без врахування діагностичних заходів та лікування побічних дій препаратів. При цьому, чим швидше у пацієнта діагностують захворювання, а відтак, розпочнуть лікування, тим більше шансів у інфікованої гепатитом С особи на видужання (досягнення стійкої ремісії).
Опісля виступила Ірина Сенюта, президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», яка більш детально розповіла про акцію «С – наша спільна справа в боротьбі за життя Людини», що стартувала в місті 23 липня і триватиме протягом серпня 2012 р. Акція спрямована на привернення уваги населення до проблематики гепатиту С, шляхом розміщення білбордів, розповсюдження інформаційним матеріалів (постерів, наклейок, буклетів), проведення безоплатного тестування для діагностики гепатиту С, надання медико-правових консультацій населенню з цієї проблематики. У межах акції заплановано проведення двох лекцій, присвячених проблематиці гепатиту С (клінічні аспекти, шляхи передачі, способи запобігання поширенню, нормативні аспекти), для осіб, які у своїй практичній діяльності стикаються з ризиком інфікування гепатитом С, а саме для медичних працівників Львівської міської косметологічної лікарні (24 липня 2012 р.) та для лікарів-стоматологів стоматологічних поліклінік м. Львова (30 липня 2012 р).
Також із 30 липня до 1 серпня 2012 р. (з 11.00 до 15.00 год.) у Міському центрі здоров’я та медичної інформації (вул. Руська, 20) буде функціонувати медико-правовий пункт, де кожна особа матиме можливість отримати кваліфіковану юридичну чи медичну консультації на безоплатній основі.
Ірина Ярославівна також розповіла учасникам про соціальну ініціативу по доступності до діагностики гепатиту С, яку впроваджують Міжнародний фонд «Відродження» і МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні» спільно з лабораторією “СИНЕВО”.
Лікар мобільної амбулаторії БФ «САЛЮС» Павло Лиховид розкрив особливості функціонування мобільної амбулаторії, запросив усіх охочих завітати 28 і 30 липня 2012 р. (з 15.00 до 19.00 год.) на площу біля пам’ятника Тарасу Шевченку на проспекті Свободи, де працюватиме амбулаторія БФ «САЛЮС», на діагностику за допомогою швидких тестів на гепатити В і С.


Немає коментарів:

Дописати коментар