середу, 11 липня 2012 р.

На Сумщині ініціюють фінансування програми "Антигепатит 2012-2017 "


10 липня 2012 року в Сумах пройшов круглий стіл «Хвороба мільйонів - справа особиста?» за участі активістів  громадської організації «Клуб «Шанс», заступниці начальника обласного управління охорони здоровя Надії ЛИСЕНКО та провідних лікарів-інфекціоністів області. ГО “Клуб “Шанс” однією з перших на Сумщині почала займатись проблемами доступу до діагностики та лікування вірусних гепатитів.


На початку круглого столу Надія Лисенко наголосила, що Сумщинаодна з перших областей, де успішно реалізуються заходи з діагностики, лікування та профілактики вірусних гепатитів. За словами обласного лікаря-інфекціоніста Ірини ТРОЦЬКОЇ, на даний час 875 сумчан потребують проведення лікування гепатиту С. Проте звичайному українцеві курс лікування обійдеться у 150 тисяч гривень - суму, яку собі може дозволити далеко не кожен. Тому, на думку Олексія Загребельного, голови ГО “Клуб “Шанс”, першочерговим завданням є забезпечення належного фінансування обласної Програми «Антигепатит» на 2012-2017 роки».
“Із передбачених на 2012 рік майже 2 млн. гривень із обласного бюджету на програму «Антигепатит» було виділено лише 22,5 тис. гривень. Можна зробити сумний висновок - гроші на лікування та діагностику вірусних гепатитів в області існують лише на папері.”, - зазначив Загребельний.
«На найближчій сесії обласної ради, яка має відбутись наприкінці липня, буде розглянуте питання про виділення 300 000 гривень з обласного бюджету на лікування вірусних гепатитів» - зазначила голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоровя Анна БОГДАНОВА.
Під час засідання учасниками круглого столу обговорювались шляхи взаємодії місцевої влади, закладів охорони здоровя, громадського сектору та засобів масової інформації. Учасники круглого столу одностайно підтвердили необхідність та своєчасність створення міжсекторальної робочої групи по протидії розповсюдженню вірусних гепатитів при обласній раді з питань туберкульозу ВІЛ-інфекції/СНІДу, що була створена в липні цього року за ініціативи громадської організаціїКлубШанс”. Перше засідання робочої групи планується провести вже наступного місяця. 
«Ми й далі готові до співпраці і з радістю вислухаємо будь-які пропозиції громадських організацій. Координація зусиль та оптимізація ресурсів місцевої влади, закладів охорони здоровя та громадського сектору, спрямованих на протидію поширенню гепатиту С серед мешканців області наразі залишається актуальною», - наголосила  наприкінці заходу Надія ЛИСЕНКО.
Захід відбувся в рамках проекту «Крок за кроком» за фінансової підтримки Програмі “Громадське здоров'я” Міжнародного фонду «Відродження».
Контактна особа:
Владислав Дейнека, інформаційний  менеджер  ГО «Клуб «Шанс» 
тел. (0542)619-779 
моб. 095 000 36 96  
                                         

Немає коментарів:

Дописати коментар