вівторок, 31 липня 2012 р.

Розроблені наночастки, що знищують гепатит С


Гепатит С, вірусне захворювання, яке успішно "маскується" під інші види захворювань, є одним з найнебезпечніших видів гепатиту, що забрав чимало людських життів. І хоча, дослідження, спрямовані на боротьбу з гепатитом С ведуться вже досить довго, до теперішнього часу ще не існує надійної та ефективної вакцини проти цього захворювання. Тепер же, дослідники з Флоридського університету розробили і створили наночастинки, які ефективно знищують вірус гепатиту С в ста відсотках випадків.


Дослідники створили те, що вони назвали нанозимами (nanozyme). Основою цих нанозимів є наночастки із золота, поверхня яких покрита шаром складу, що містить біологічні агенти двох типів. Кожен з цих біологічних агентів є білком-ферментом, який виконує кожен свою функцію. Перший фермент - активна речовина, яка нападає і руйнує ланцюги mRNA, за рахунок яких існує та розмножується вірус гепатиту. Другий фермент - фермент-навідник, що складається з короткого ланцюжка ДНК, який служить для виявлення хвороботворного організму і  дає команду до дії ферменту-вбивці.

Слід зазначити, що вчені вже створювали препарати проти гепатиту С, які використовують подібні ознаки хвороботворних організмів, але, на жаль, такі препарати успішно спрацювали лише в половини піддослідних пацієнтів, хворих на це інфекційне захворювання. Результати лабораторних тестів, опубліковані представниками Флоридського університету на слуханнях американської Національної академії наук, показали, що новий нанопрепарат продемонстрував 100-відсоткову ефективність на тестових клітинних культурах і на гризунах, заражених вірусом гепатиту С. При цьому, під час експериментів з гризунами, вчені не спостерігали ніяких побічних ефектів застосування нового препарату.

Звичайно, розробка настільки ефективного засобу для боротьби з небезпечним інфекційним захворюванням має дуже важливе значення для сучасної медицини. Але, незважаючи на успішні випробування з використанням гризунів, новий лікарський препарат повинен бути підданий більш ретельній перевірці для того, щоб упевнитися в тому, що він не працює випадково проти здорових частин людського організму.
Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар