четвер, 19 липня 2012 р.

У Полтаві поставлять щит проти вірусних гепатитів


У міськвиконкомі відбулося перше засідання міської координаційної ради з питань протидії поширенню вірусних гепатитів. Як зазначив начальник управління охорони здоров’я Сергій Котов, за ступенем негативного впливу на здоров’я населення та рівнем захворюваності вірусні гепатити в Україні займають домінуюче місце в структурі інфекційної патології. До зазначеної групи належить до 30% усіх інфекційних захворювань, крім грипу та гострих інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів.


За розрахунковими даними Міністерства охорони здоров'я України, у нас в країні понад 1 млн. осіб інфіковані вірусом гепатиту B і близько 1,2 млн. - вірусом гепатиту С. При цьому, більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини і переходить в хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки.
У Полтаві ситуація з виявлення вірусних гепатитів напружена. За 6 міс. 2012р. виявлено загалом 8 випадків гострих гепатитів В та С та 51 випадок хронічних гепатитів. На обліку в лікувально –профілактичних закладах міста знаходиться 300 носіїв гепатиту В та 475 носіїв гепатиту С.
Тож одним з найважливіших завдань залишається проведення вакцинації населення (у тому числі дітей) у вогнищах інфекції; медичних працівників (як група професійного ризику); учнів, слухачів середніх і вищих медичних навчальних закладів; працівників служб спеціального призначення; хворих гастроентерологічного профілю; усіх осіб, яким планується проведення планового оперативного втручання.
У Полтаві для координації дій щодо профілактики вірусних гепатитів та забезпечення виконання профільної Державної програми рішенням виконавчого комітету Полтавської міської ради від 05.04.12. №55 і створено міську координаційну раду з питань протидії поширенню вірусних гепатитів. До складу координаційної ради увійшли всі причетні до проблеми фахівці - депутати міської ради, представники управлінь міськвиконкому, санітарно-епідеміологічної служби, благодійної громадської організації, лікарі-інфекціоністи.
28 липня у місті планується проведення акції до Всесвітнього Дня боротьби з гепатитом, яка дасть можливість дізнатися більше про проблему вірусних гепатитів, пройти безкоштовне експрес-тестування на гепатит та ВІЛ-інфекцію, а також отримати практичні рекомендації щодо профілактики, діагностики і лікування цього захворювання. У акції візьмуть участь представники благодійної асоціації «Світло надії», студентської поліклініки, міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління у справах сім’ї, молоді та спорту.
Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар