четвер, 27 грудня 2012 р.

Вимагаємо лікування

18 – 26 грудня 2012р. в більшості областей України в рамках кампанії «Вимагаємо лікування!» , ініційованої МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» (Альянс-Україна) за підтримки МФ «Відродження»,  було проведено акції  Хворим на гепатит С залишається сподіватися лише на Святого Миколая! з метою привернення уваги влади на національному та обласних/місцевих рівнях до необхідності вирішення проблеми поширення епідемії вірусного гепатиту С в Україні.


У 24-х містах України відбулися вуличні акції, прес-конференції та кругли столи з залученням представників місцевої влади, НУО, ЗМІ, лікарів та пацієнтів. По всієї країні вдалося ініціювати обговорення проблеми вірусного гепатиту С в Україні  та отримати офіційні відповіді від обласних державних адміністрацій стосовно поточної ситуації та планів з розробки та затвердження програм протидії поширенню гепатитів на національному та обласних/місцевих рівнях та забезпечення фінансування діагностики та лікування вірусного гепатиту С у 2013 році.

26 грудня Альянс-Україна  разом з партнерськими неурядовими організаціями та пацієнтами провели завершальний захід – акцію «Василь з козою та Маланка з косою вимагають лікування гепатиту С»  біля Міністерства охорони здоров’я України. Таким чином Уряду України нагадали про необхідність негайного вирішення проблеми безперешкодного поширення вірусу гепатиту С серед загального населення.

У 2013 році Альянс-Україна, консолідуючи й надалі зусилля партнерських НУО по всій Україні, планує продовжити переговори з владою на національному та обласних/місцевих рівнях з метою пришвидшити  затвердження Національної програми з протидії поширенню вірусних гепатитів,  ініціювати розробку та затвердження обласних/місцевих програм, виділення державних коштів та коштів з обласних/місцевих бюджетів на діагностику та лікування вірусного гепатиту С, та переговори з фармацевтичними кампаніями з метою зниження ціни на препарати та організації об’єднаних закупівель.

Згідно з даними ВООЗ, Україна посідає перше місце в Європі за темпами поширення вірусного гепатиту С. На сьогоднішній день  більше 3%  українців   інфіковано вірусом гепатиту С .
              За результатами експрес-тестувань , що проводилися Альянсом-Україна у 24 областях  у липні 2012 року серед загального населення , біля 10% протестованих осіб отримали позитивний результат на наявність антитіл до вірусного гепатиту С. Держава практично не виділяє коштів на діагностику та лікування вірусного гепатиту С. Більшість українців не можуть дозволити собі лікування, оскільки  вартість курсу лікування  -є  від $ 12 до $16 тис.
 Внаслідок обмеженої конкуренції та наявності лише двох іноземних виробників препаратів для лікування гепатиту С в Україні вартість лікування  не знижується.
Акції Хворим на гепатит С залишається сподіватися лише на Святого Миколая!  організовано у національному масштабі  в рамках всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої у червні 2012 р. МБФ «Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні» за підтримки МФ «Відродження». Головна мета кампанії –  донести  до Уряду України вимоги щодо необхідності оприлюднення  достовірної статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С та визнання епідемії вірусного гепатиту С в державі; затвердження Національної програми  з протидії поширенню вірусних гепатитів; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних  закупівель якісних та безпечних ліків, запровадивши дієві механізми  для  подальшого зниження ціни на ліки , у т.ч. шляхом організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів.












Немає коментарів:

Дописати коментар