пʼятницю, 21 грудня 2012 р.

У Харкові хворі ВГС сподіваються на Миколая


20 грудня 2012 р. в м. Харкові біля обласної державної адміністрації відбулася акція “Хворим на гепатит С залишається сподіватися лише на Святого Миколая!”.
      Метою акції було привертання уваги депутатів Харківської обласної ради, Обласної державної адміністрації, громади м. Харкова, молоді до необхідності вирішення проблеми поширення епідемії вірусного гепатиту С, запровадження у регіони комплексних програм з профілактики вірусних гепатитів В та С. Одночасно мешканці міста у Мобільній Амбулаторії мали змогу пройти безкоштовне тестування на вірусні гепатит В та С, а при бажанні – на ВІЛ. Депутати обласної ради, співробітники Обласної державної адміністрації при вході до будівлі отримували жовті фігурки, що символізували хворих на гепатит С, з вимогами до допомоги та буклети про гепатит С.
 Частина депутатів зацікавилась подією, чесно зізнавшись, що вони раніше не чули, що епідемія гепатиту С в Україні – це настільки серйозно. Тому є надія, що у 2013р. влада на Харківщині зверне увагу на цю проблему та ініціює розробку комплексної профілактичної програми, яка буде опікуватись не тільки лікуванням хворих на гепатит С, але і передбачатиме впровадження системної інформаційно – профілактичної роботи з молоддю.
      Нажаль, вірус гепатиту С можливо отримати досить легко у разі неякісної обробки інструментів у косметичних та тату салонах, при стоматологічній допомозі. Також могли інфікуватись громадяни, що отримували донорську кров раніше 2000р, т. я. тоді кров ще не перевіряли на наявність вірусних гепатитів В та С.
     За даними ВООЗ, в Україні близько 1,2 млн. людей інфіковані вірусом гепатиту С. Внаслідок обмеженої конкуренції та наявності лише двох іноземних виробників препаратів для лікування гепатиту С в Україні вартість курсу лікування (близько $20 000) недосяжною для переважною більшості хворих.
     За результатами експрес-тестувань на гепатити, що проводилися Альянсом-Україна у 24 регіонах в липні 2012 року, приблизно 10% населення в Україні інфіковані вірусним гепатитом С, зокрема, в м. Харкові - 10,5%.
     Незважаючи на мороз, із бажаючих пройти тестування 20.12.12 виникла невелика черга, тому гарячий чай, який люди мали можливість безкоштовно скоштувати, був найпопулярнішим напоєм. Пройшли тестування 24 людини, нажаль, у 2-х був позитивний результат тесту на вірусний гепатит С. Загалом у Акції прийняли участь більше 250 людей. 
      Разом з організаторами (ХМБФ «Благо», МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», МБФ «Відродження») до Акції долучились мешканці міста, хворі на гепатит С, волонтери, подію підтримали Департамент охорони здоров’я Харківської міської ради, Міський Центр здоров’я, кампанія «Фармаско», яка безкоштовно надала тест – системи.
     Акція є частиною всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої у червні 2012 р. Головна мета кампанії –  донести до Уряду України вимоги щодо необхідності оприлюднення  достовірної статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С та визнання епідемії вірусного гепатиту С в державі; затвердження Національної програми з протидії поширенню вірусних гепатитів; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних закупівель якісних та безпечних ліків, запровадивши дієві механізми  для  подальшого зниження ціни на ліки , у т.ч. шляхом організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів.
     У разі необхідності отримання додаткової інформації звертайтесь за тел. (057) 751 00 27, або за адресою bfblago@ya.ru Контактні особи: Казусь Володимир, Анна Воротинцева.

Немає коментарів:

Дописати коментар