понеділок, 4 березня 2013 р.

50 ВІЛ-позитивних пацієнтів лікуватимуть від ВГС



Глобальний фонд  для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією погодив пропозицію Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні  про перерозподіл коштів для забезпечення  проведення 50 курсів лікування для пацієнтів замісної підтримувальної терапії, які інфіковані вірусним гепатитом С та ВІЛ, та приймають антиретровірусну терапію.  
Таку обнадійливу новину повідомив Андрій Клепіков, Виконавчий директор Альянсу під час останнього засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу 26 лютого 2013 року: «Це справді доленосне рішення: незважаючи на величезну потребу, останні декілька років Глобальний фонд не фінансував програми лікування гепатиту С, отже, Альянс доклав чимало зусиль для успішного обґрунтування цієї програми. Лікуванням буде охоплена найбільш уразлива група, - пацієнти, які наразі вже отримують замісну підтримувальну та антиретровірусну  терапії, для яких відсутність лікування гепатиту С дорівнює смертному вироку».

Обов’язковою умовою для практичного впровадження даної ініціативи Глобальний фонд назвав виділення солідарного фінансування з інших джерел, у першу чергу, з державного та місцевих бюджетів, а також суттєве зниження закупівельної ціни на медпрепарати для лікування гепатиту С. Більш того, чи реалізується цей проект, чи ні, залежатиме від цін, які запропонують фармацевтичні компанії. Ми очікуємо, що для цього інноваційного проекту вартість одного курсу лікування має бути в декілька разів нижча від існуючої дотепер в Україні.

За умови врахування цих рекомендацій лікування хворих на гепатит С планується запровадити на базі медичних закладів різного профілю у трьох пілотних регіонах (міста Київ, Полтава та Суми) з одночасним забезпеченням соціального  супроводу  пацієнтів силами місцевих НУО та при загальній координації Альянсу та Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України.

Останні домовленості з Глобальним фондом за  результатами кропіткої та багаторічної роботи Альянсу  мають стати дієвим чинником для формування національної стратегії лікування гепатиту С в Україні та створення ефективного  механізму взаємодії між державним медичним сектором,  виробниками медичних препаратів  та неурядовими організаціями, що призведе до зниження цін на дорогі препарати для лікування гепатиту С, залучення до цієї роботи можливостей місцевих бюджетів та розширення доступу представників груп ризику до отримання лікування вірусного гепатиту С.

Немає коментарів:

Дописати коментар