середу, 26 грудня 2012 р.

10 млн виділено у Дніпропетровську на лікування хворих ВГС

В Дніпропетровську на площі ім. Леніна відбулася акція «Вимагаємо лікування для ВСІХ, хто його потребує!».
Метою заходу, як зазначає організатор акції – лідер ініціативної групи пацієнтів ВГС в м. Дніпропетровськ Манченко Олександр, було привернути увагу місцевої влади до необхідності вирішення гострої проблеми поширення епідемії вірусного гепатиту С.


Учасники акції (інфіковані мешканці міста, співробітники громадських організацій) розпочали акцію з хвилини мовчання в пам'ять усіх загинувших від гепатиту, зокрема  дітей що загинули у цьому році від наслідків ціеї хвороби, та розмістили плакати із закликами до представників органів влади:  розробити та затвердити дієву обласну програму з протидії поширення вірусних гепатитів на 2013-1015 рік та усі наступні роки, забезпечити  фінансування діагностики та лікування вірусного гепатиту С; проведення закупівель якісних та безпечних ліків з бюджетних коштів для ВСІХ, хто їх потребує в області, тому що гепатит "С" ВБИВАЕ!
Волонтери вирішили прикрасити ялинки на площі жовтими фігурками, що символізували хворих на гепатит С, які не мають можливості отримати лікування. На протязі акції перехожим розповсюджувалися інформаційні листівки і буклети про гепатит С та надавалася консультативна допомога усім небайдужим до заходу.
Із сподіванням на подальшу підтримку у наступному році організатори під час заходу висловили подяку керівництву Дніпропетровської області - губернатору Вілкулу О.Ю. за виделення с бюджету коштів   у розмірі 10,5 млн. грн. на лікування хворих ВГС у Дніпропетровській області.  Також голові управління охорони здоровья Гінзбург В.Г та іншим - за створення обласної бюджетноі програми по лікуванню ВГС.
Серед вимог організаторів заходу також було наголошено про необхідність визнання наявності епідемії вірусного гепатиту  С в  області та оприлюднення достовірної статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдження гепатиту.
За результатами експрес-тестувань на гепатити, що проводилися Альянсом-Україна у 24 регіонах в липні 2012 року, приблизно 10% населення в Україні інфіковані вірусним гепатитом С.
Підтвердженням існування пандемії є дані тестування загального населення швидкими тестами на ВГС, проведеного у липні 2012 р. (в тому числі й під час вуличних акцій) у Дніпропетровської області із приголомшуючим результатом -  22%(!) протестованих мали  позитивний результат. Зокрема, на одній із вуличних акцій в місті Дніпропетровську серед 93 протестованих перехожих громадян у 21(!) чоловіка були виявлені антитіла до вірусного гепатиту С.
Акція організована у національному масштабі  в рамках всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої у червні 2012 р. МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» за підтримки МФ «Відродження». Головна мета кампанії – донести  до Уряду України вимоги щодо необхідності оприлюднення достовірної статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С та визнання епідемії вірусного гепатиту С в державі; затвердження Національної програми  з протидії поширенню вірусних гепатитів; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних  закупівель якісних та безпечних ліків, запровадивши дієві механізми  для  подальшого зниження ціни на ліки, у т.ч. шляхом організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів.
 У разі необхідності отримання додаткової інформації, або отримання знижки 50% на повне діагнозтування гепатиту "С", 100% на пірахування фибротесту,  звертайтесь за електронною адресою  krug28@yandex.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар