вівторок, 11 грудня 2012 р.

У держбюджеті передбачено 20 млн грн на Гепатит С


не зважаючи на загальний очевидний негатив, пов'язаний з оцінкою нещодавно прийнятого Закону України про державний бюджет 2013 року, є  й певні позитивні речі.

Наші спільні зусилля (громадських та міжнародних організацій)  з актуалізації проблеми епідемії гепатиту С в Україні, в умовах відсутності державної програми з протидії гепатитам все ж таки призвели до того, що Верховна Рада вперше виділила окремо 20 млн грн«на забезпечення лікування хворих на гепатит С».

 Ці кошти у новому бюджеті закладено за бюджетною програмою "Діагностика і лікування захворювань із впровадженням експериментальних та нових медичних технологій, спеціалізована консультативно-поліклінічна допомога, що надається науково-дослідними установами Національної академії медичних наук України" (код програмної класифікації 6561060) . У рамках «даної бюджетної програми забезпечуватиметься надання високоспеціалізованої медичної допомоги у 32 установах Академії, в яких планується здійснити 75 тис. хірургічних втручань, пролікувати 144,5 тис. хворих»  (маються на увазі хворі не лише на гепатит С, а в першу чергу серцево-судинні захворювання, ВІЛ/СНІД, гемофілію, ТБ, онкологія тощо).

            Сума 20 млн. грн далека від мінімально необхідної. Також окреме питання, яким чином будуть розподілені та витрачені ці державні кошти, але сам факт того, що вони вперше передбачені у держбюджеті країни, є  безперечно суспільно важливим.

Принаймні ми вже не можемо говорити, що держава виділяє  0 на лікування гепатиту С.
Людмила Майстат

Немає коментарів:

Дописати коментар