пʼятницю, 26 липня 2013 р.

В м. Васильків відбудеться акція «Переможемо С!»

До Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, 28 липня 2013 року в м. Васильків, Київської області з 14.00 до 18.00 відбудеться акція «Переможемо С!»

У цей день громадські організації нагадають Уряду країни про 3,5 млн. інфікованих гепатитами людей в Україні та зобов’язання затвердити Державну цільову соціальну програму з протидії поширенню вірусних гепатитів з виділенням коштів на лікування.

        У Василькові акція розпочнеться о 14:00 з флешмобу на території парку відпочинку «Венеція»  по вулиці Грушевського, у зоні відпочинку, що знаходиться напроти ТЦ «Фуршет».


        О 14:15 відбудеться брифінг для  журналістів. Основні питання брифінгу:
·         Наслідки відсутності державної та обласної програм та бюджетних коштів на лікування вірусного гепатиту С;
·         Наявна офіційна та неофіційна статистика  щодо  рівня поширення гепатиту С в області;
·         Ознайомлення з відкритими зверненнями до Президента та Губернатора Київської області;
·         Виступи хворих на гепатит, які позбавлені життєво-важливого лікування.

Під час заходів кожен зможе безкоштовно пройти експрес-тестування на гепатит С, одержати практичні рекомендації з профілактики та діагностики вірусних гепатитів, основних дій у разі діагностування інфекції та лікування, а також почути історії людей, які мають діагноз - гепатит С та будуть присутні у якості «живих книг».
Підтримати вимоги акції можна буде шляхом підписання звернення до керівництва області з вимогою розробити та затвердити обласну програму з протидії поширенню вірусних гепатитів, забезпечення проведення закупівель якісних та безпечних ліків за рахунок обласних бюджетів для всіх, хто їх потребує.
        Нагадаємо, відповідну постанову КМУ схвалено ще 29 квітня, утім державна програма досі не затверджена. За розрахунковими даними,  в Україні понад 3,5 млн. людей інфіковані вірусними гепатитами, з них близько 1,2 млн. – вірусами гепатиту С. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При цьому більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини та переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки. Внаслідок обмеженої конкуренції (право на виробництво препаратів для лікування гепатитів є лише у двох фармацевтичних компаній), вартість курсу лікування в Україні становить $14 000. Така ціна є недоступною для більшості наших громадян і часто є причиною побоювання чи небажання обстежуватися.
Акція організована у національному масштабі в рамках всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні у червні 2012 р., за підтримки МФ «Відродження». Головна мета кампанії –  висунути вимоги до Уряду України стосовно оприлюднення достовірної статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С в країні; остаточне затвердження Кабміном Державної цільової програми з протидії поширенню вірусних гепатитів; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних закупівель якісних та безпечних ліків, запровадивши дієві механізми для подальшого зниження ціни на ліки, у т.ч. шляхом організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів.
За більш детальною інформацію звертайтеся  до організатора Козака Ігоря, тел. 063 801 97 13; 

реєстрація  журналістів - Волонтирь Олександр, тел. 063 055 85 90.

Немає коментарів:

Дописати коментар