понеділок, 29 липня 2013 р.

У ЧЕРКАСАХ НЕБАЙДУЖІ ДО ПРОБЛЕМИ ГЕПАТИТУ ОБ’ЄДНУЮТЬ ЗУСИЛЛЯ

28 липня 2013 року в парку «Ювілейний» було проведено акцію «Переможемо С» з нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитами. Дана подія організована в національному масштабі в рамках всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні.
Головною метою кампанії є висунення вимог до Уряду України щодо затвердження Державної цільової програми з протидії поширенню вірусних гепатитів, в якій має передбачатися впровадження протоколу лікування вірусних гепатитів, забезпечення державних закупівель якісних та безпечних ліків, організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів та подальшого здешевлення лікування вірусних гепатитів.

Розпочав акцію флешмоб на мості закоханих. Біля шести десяти людей взявшись за руки з вигуками «Переможемо С» випустили в повітря кульки з написаними на них бажаннями, серед яких були: «Мені потрібне лікування гепатиту», «Я вимагаю безпеки від гепатиту», «Хочу зберегти своє здоров’я». Живим мостом символічно було об’єднано два береги, що, за задумом організаторів, символізує важливість об’єднання зусиль всіх небайдужих для досягнення необхідних змін.

За словами регіонального координатора Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні в Черкаській області Калініної Алли за розрахунковими даними в Україні понад 3,5 млн. людей інфіковані вірусними гепатитами, з них близько 1,2 млн. – вірусами гепатиту С. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. Більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини та переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки. Обмежена конкуренція, право на виробництво препаратів для лікування гепатитів є лише в двох фармацевтичних компаній, призвела до того, що вартість курсу лікування вірусного гепатиту С в Україні становить $ 14 000, що недоступно більшості наших громадян.

«Низка пов’язаних з гепатитом С суспільних проблем вимагають відповідної уваги з боку держави, розробки та реалізації політики протидії поширенню гепатитів та об’єднання зусиль державних установ і представників неурядового сектору, громадських активістів, просто небайдужих та кожного з нас. Адже за власне здоров’я в першу чергу відповідає його власник. Тому, сьогодні ми намагалися донести відвідувачам парку інформацію про основи безпечної поведінки та профілактики вірусних гепатитів. Крім того, кожному охочому ми пропонуємо безкоштовно пройти експрес-обстеження на вірусні гепатити в мобільній амбулаторії та отримати детальні консультації лікаря-інфекціоніста з приводу гепатитів» - розповідає керівник профілактичних програм благодійного фонду «ВАМ» Коробко Олена.

Немає коментарів:

Дописати коментар