пʼятницю, 26 липня 2013 р.

Ціна зволікання – життя хворих. Акція у Харкові

28 липня - Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами
У 30 містах України відбудеться акція
«Переможемо С!»

В м. Харків Акція відбудеться
26.07.2013 біля ТРЦ «ДАФІ» (вул. Героїв праці).

   У цей день представники громадських організацій Харківського регіону, державних установ, волонтери нагадають мешканцям про небезпеку інфікування вірусним гепатитом С, наслідки недбалого ставлення до хвороби.
   Одночасно ми хочемо нагадати чиновникам установ охорони здоров’я про тисячі хворих на гепатит С людей, які позбавлені життєво-важливого лікування та вимагають затвердження обласної та державної програм з протидії поширенню вірусних гепатитів з виділенням необхідних бюджетних коштів.

Ціна зволікання  – життя хворих!!!


   Дата проведення: 26.07.2013  
   Місце проведення: ТРЦ «ДАФІ» (сторона вул. Героїв праці).
   Час проведення:     з 14-00 до 19-00

   Цього року черговий Всесвітній день боротьби з гепатитами Україна та щонайменше 1,2 млн.  хворих на гепатит С її громадян знову зустрічатимуть без Державної програми з протидії вірусним гепатитам, відповідно, без виділених бюджетних коштів на закупівлю життєво-важливих ліків. Нагадаємо, Кабінет Міністрів України ще 29 квітня 2013 року офіційно поширив інформацію про затвердження відповідної державної цільової програми, але нещодавно з’ясувалося, що  програма існує лише у вигляді проекту. В Харківської області відповідної програми не існує, є лише міська програма протидії, але її фінансування значно не відповідає потребам. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При цьому, більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини та переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки. Внаслідок відсутності державних закупівель та обмеженої конкуренції (право на виробництво препаратів для лікування гепатитів є лише у двох фармацевтичних компаній), вартість курсу лікування гепатиту С в Україні становить від 110 до 160 тисяч гривень. Така ціна є недоступною для більшості наших співгромадян і часто є причиною побоювання чи небажання обстежуватися.

   Цього дня ще декілька десятків тисяч хворих на гепатит та  їх  рідних  дізнаються, що їх в черговий раз фактично пошив у дурні…власний Уряд, оприлюднивши ще наприкінці квітня через прес-службу та  ЗМІ неправдиву інформацію про ніби то затвердження на засіданні Кабінету Міністрів України відповідної Державної цільової соціальної програми.

   Як нещодавно з’ясувалося, Держпрограма не могла бути затверджена у квітні, оскільки її проект наразі оприлюднений лише для проходження обов’язкової стадії громадського обговорення на офіційному сайті профільного Міністерства охорони здоров’я України.

·     Чому влада продовжує так безсоромно дурити своїх громадян?
·     Чому Уряд проігнорував навіть відповідне доручення  Президента України від 28.12.2012  про приборкання трьох небезпечних епідемій у державі?
·     Чому українські високопосадовці після  цього спокійно відлітають у відпустки та залишають десятки тисяч хворих і цього року помирати без ліків, а самі переважно лікуються за кордоном?
·     Скільки хворих цього року отримали можливість лікуватися за бюджетний кошт?
·     Що зарито у проекті Державної програми, яка проходить громадське обговорення?
·     Навіщо  в Україні знову збирають підписи під відкритим зверненням до Президента?

   Під час заходів бажаючі зможуть:
- абсолютно безкоштовно пройти експрес-тестування на гепатити В та С у Мобільній Амбулаторії, одержати практичні рекомендації з профілактики та діагностики вірусних гепатитів, основних дій у разі діагностування інфекції та при лікуванні;
- отримати від волонтерів та лікарів інформацію щодо профілактики вірусних гепатитів В та С;
- отримати сертифікати знижок на обстеження у лабораторіях м. Харкова;
- скористатись безкоштовним тиром «Гепатит С розстрілює печінку»;
- отримати навички надання першої невідкладної допомоги у куточку здоров’я;
   До проведення Акції буде залучено ді - джея.

Брифінг для журналістів відбудеться о 15-00 на місті проведення Акції.
   Основні питання брифінгу:
-          Наявна офіційна та неофіційна статистика  щодо  рівня поширення гепатиту С;
-          Наслідки відсутності державної та обласної програм та бюджетних коштів на лікування;
-          Ознайомлення з відкритими зверненнями до Президента та Губернатора;

   Підтримати вимоги акції можна буде шляхом підписання звернення до керівництва області з вимогою розробки та впровадження обласної програми з протидії поширенню вірусних гепатитів, забезпечення проведення закупівель якісних та безпечних ліків за рахунок обласних бюджетів для всіх, хто їх потребує.

   Партнери Акції: Благодійний Фонд «Благо»; ТРЦ «ДАФІ»; Департамент у справах молоді та спорту ХОДА; Головне управління охорони здоров’я ХОДА; Департамент охорони здоров’я Харківської міської ради; МБФ «Відродження», МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», Товариство Червоного Хреста; Військово – патріотичне об’єднання «Динамо», БФ «Надія Є».

   
   Всеукраїнська акція 28 липня проводиться в рамках кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні у червні 2012 р. за підтримки МФ «Відродження». Головна мета кампанії – остаточне затвердження Кабміном Державної цільової програми з протидії поширенню вірусних гепатитів; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних закупівель якісних та безпечних ліків, запровадження дієвих механізмів для подальшого зниження ціни на ліки, у т.ч. шляхом організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів; налагодження достовірної системи збору статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С в країні.



   Контактна особа: Казусь Володимир Миколайович, 067 -570- 88-43

Немає коментарів:

Дописати коментар