пʼятницю, 26 липня 2013 р.

"Переможемо С" у Кривому Розі

За оцінкою вітчизняних та закордонних експертів в Україні мешкає близько 3,5 млн.  інфікованих вірусами гепатитів людей. Якщо ВІЛ-інфікованих громадян у державі зареєстровано понад 230 тисяч, то рівень захворювань на вірусні гепатити в 15 разів вищий. Найбільш небезпечним з гепатитів – вірусний гепатит С, або «лагідний вбивця» - так називають його фахівці.
Сьогодні є підстави стверджувати про наявність у Дніпропетровській області некерованої епідемії гепатиту С та скритний її перебіг. За підсумками тестувань у 2012 році, відсоток позитивних знахідок серед населення становив 9,1%. У перерахунку на кількість населення області, інфікованих ВГС має бути більш за 300000 осіб.
Сигнальним індикатором про епідемічне неблагополуччя є високий рівень інфікованості серед донорів та вагітних, де позитивні результати тестувань методом імуноферментного аналізу становили відповідно 1,2% та 3,5%. Значно вищі показники інфікованості ВГС серед уразливих груп. Так, серед пацієнтів наркологічних диспансерів та кабінетів відсоток позитивних результатів тестування у 2012 році становив 25,8%, серед хворих на венеричні захворювання – 11,2%.  Проте, у 2012 році майже на 50000 скоротилась кількість обстежених осіб, ніж у 2011 році. 
Це повномасштабна епідемія. Скритний перебіг епідемії пояснюється відсутністю державної та регіональної програми діагностики, лікування та профілактики, обмеженого доступу до лікування та недоступністю лабораторної діагностики з-за браку коштів у бюджетах різних рівнів. Планування адекватних заходів боротьби з епідемією та профілактики ускладнюється відсутністю механізму збору інформації про випадки захворювань на ВГ та реєстру хворих, які потребують лікування: на обласному рівні досі не створена структура, або спеціалізований підрозділ медичного закладу, який би відповідав за організацію лікувально-профілактичних та інших заходів боротьби з епідемією.
Кабінет Міністрів України ще 29 квітня 2013 року офіційно поширив інформацію про затвердження відповідної державної цільової програми, але нещодавно з’ясувалося, що  програма існує лише у вигляді проекту. Обласною радою восени 2012 року було прийняте рішення про внесення змін до обласної програми «Здоров’я нації» та виділення на 2013 рік з обласного бюджету 3,5 млн. гривень на лікування хворих на ВГС. Проте цих коштів вистачить на лікування 10-15 пацієнтів. 

В Кривому Розі акція відбудеться 31 липня на проспекті Металургів біля магазину «Фокстрот». Розпочнеться акція в 10:00 та триватиме до 13:00.

Акцію буде проводити міський благодійний фонд «Громадське здоров’я», за підтримки програми «Громадське Здоров’я» Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні». Під час акції всім бажаючим буде запропоновано:
-          пройти безкоштовне анонімне експрес-тестування на гепатит С та гепатит В у мобільній амбулаторії, одержати практичні рекомендації з профілактики та діагностики вірусних гепатитів, основних дій у разі діагностування інфекції та лікування;
-          отримати інформацію про профілактику ВГС в косметичних, татуажних салонах;
-          безкоштовно одержати літературу;
-          отримати кваліфіковану консультацію у форматі «Живої бібліотеки».
-          підтримати акцію шляхом підписання звернення до керівництва держави та області з вимогою остаточно затвердити обласну програму з протидії поширенню вірусних гепатитів, забезпечення проведення закупівель якісних, безпечних ліків за рахунок державного та обласного бюджетів для всіх, хто їх потребує.

Контактна особа: Гвай Наталя Віталіївна, координатор акції
Тел.моб.: 098-592-61-97

Немає коментарів:

Дописати коментар