вівторок, 23 липня 2013 р.

Звернення “Затвердити програму боротьби з гепатитами»

Звернення “Затвердити програму боротьби з гепатитами»
Прем’єр-міністру України

Азарову Миколі Яновичу

.... липня 2013 року


 Ми, представники громадських, міжнародних та державних організацій, науковці, представники ЗМІ та пересічні громадяни України звертаємося до Вас, щоб вкотре звернути Вашу увагу  на вирішення нагальної проблеми – поширення вірусних гепатитів в Україні.


До цього нас спонукає катастрофічна ситуація щодо рівня захворюваності на гепатити що склалася в державі, який в рази перевищує рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію. За ступенем негативного впливу на здоров'я, вірусні гепатити  займають домінуючу позицію в структурі інфекційної патології. Тому профільні фахівці, представники громадських організацій та пацієнтів об’єднуються для вирішення цієї проблеми. Ще  у березні 2011 року розпорядженням №206-р Кабінету Міністрів України була схвалена Концепція Державної цільової соціальної програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року. Але далі затвердження  концепції за два роки що минули суттєвих зрушень не відбулося.  Програма не прийнята, ситуація продовжує погіршуватися.
            До теперішнього часу держава не має реальних статистичних даних щодо рівня захворюваності на гепатит В, адже до червня 2009 року в Україні реєструвалися лише гострі форми гепатитів В та С. Згідно з науково-експертними підрахунками, реальна кількість захворювань на гострий гепатит В у 5-6 разів перевищує дані офіційної статистики: на одну зареєстровану форму гепатиту В припадає 5-6 безсимптомних випадків а кількість носіїв вірусу гепатиту В в державі перевищує 1 млн. осіб. Ще більш гостра  ситуація спостерігається навколо захворюваності на гепатит С, оскільки для 80% пацієнтів притаманний безсимптомний  перебіг початку захворювання з подальшим розвитком хронічного процесу, який в половині випадків призводить до інвалідізації, а ще в чверті – до смерті.
            За наявними експертними оцінками ВООЗ в Україні на гепатит С інфіковано біля 3% громадян, що складає близько 1,2 млн. осіб. Проте, за результатами обстеження загального населення у віці 19-35 років рівень захворюваності склав близько 6 %, а під час вибіркового моніторингу груп ризику, інфікованість вірусом гепатиту С серед деяких груп населення значно перевищує середньосвітові показники і досягає 40-60%.  Гепатит С – це наступна епідемія, яка може стати більш серйозною проблемою ніж ВІЛ вже за декілька років.  Важливо і те, що за даними досліджень, лікування на останніх стадіях захворювання коштує в десятки разів вище ніж лікування сучасними лікарськими засобами на ранніх стадіях.
               Досвід провідних держав Європи, Росії, Білорусі та Молдови переконливо свідчить, що для усунення проблем, пов'язаних з гепатитами В і С, необхідно забезпечити реалізацію скоординованої політики у сфері боротьби з цими недугами, у першу чергу в частині своєчасної профілактики, діагностики, реєстрації та забезпечення лікування хворих, шляхом об'єднання зусиль  та ресурсів органів державної влади та громадськості.

Враховуючи викладене,  вимагаємо взяти ситуацію під особистий контроль та видати розпорядження щодо негайного завершення та прийняття  Державної цільової програми та забезпечення виділення відповідного бюджетного фінансування заходів з протидії поширенню вірусних гепатитів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар