четвер, 25 липня 2013 р.

Президент та Уряд у відпустці – гепатит С наступає!

28 липня - Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами

Цього року черговий Всесвітній день боротьби з гепатитами Україна та щонайменше 1,2 млн.  хворих на гепатит С її громадян знову зустрічатимуть без Державної програми з протидії вірусним гепатитам, відповідно, без виділених бюджетних коштів на закупівлю життєво-важливих ліків.

 
Цього дня ще декілька десятків тисяч хворих на гепатит та  їх  рідних  дізнаються, що їх в черговий раз фактично пошив у дурні…власний Уряд, оприлюднивши ще наприкінці квітня через прес-службу та  ЗМІ неправдиву інформацію про ніби то затвердження на засіданні Кабінету Міністрів України відповідної Державної цільової соціальної програми.

Як нещодавно з’ясувалося, Держпрограма не могла бути затверджена у квітні, оскільки її проект наразі оприлюднений лише для проходження обов’язкової стадії громадського обговорення на офіційному сайті профільного Міністерства охорони здоров’я України.

·      Чому влада продовжує так безсоромно дурити своїх громадян?
·      Чому Уряд проігнорував навіть відповідне доручення  Президента України від 28.12.2012  про приборкання трьох небезпечних епідемій у державі?
·      Чому українські високопосадовці після  цього спокійно відлітають у відпустки та залишають десятки тисяч хворих і цього року помирати без ліків, а самі переважно лікуються за кордоном?
·      Скільки хворих цього року отримали можливість лікуватися за бюджетний кошт?
·      Що зарито у проекті Державної програми, яка проходить громадське обговорення?
·      Навіщо  в Україні знову збирають підписи під відкритим зверненням до Президента?

Відповіді на ці риторичні, а також цілком конкретні запитання ви зможете отримати                     під час спеціального прес-брифінгу під відкритим небом 28 липня  у Гідропарку у Києві                 (пляж «Передмістна Слобідка»)  об 11:00, що відбудеться в рамках цьогорічної акції «Переможемо С!» і всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!», яка  вже другий рік поспіль проводиться в усіх регіонах України.

Учасники прес-брифінгу:
·         Хворі на гепатит С, які залишилися без життєво-важливого лікування
·         Люди, яким  пощастило вилікуватися від цієї важкої недуги
·         Лікарі
·         Уповноважені представники МОЗ України
·         Експерти, представники громадських та міжнародних організацій

Акція «Переможемо С!» у Гідропарку у Києві триватиме з 11:00 до 14:00, супроводжуватиметься тематичним флешмобом та безкоштовним тестуванням усіх бажаючих, які відпочиватимуть цього дня у Гідропарку,  на гепатит С з використанням «швидких тестів». Також можна буде отримати практичні рекомендації лікарів з профілактики та діагностики вірусних гепатитів, основних дій у разі виявлення інфекції,  почути реальні історії пацієнтів у форматі «Живої бібліотеки».

# # # #

 «Гепатит С –  наступна прихована епідемія, яка через кілька років стане  більш серйозною проблемою, ніж ВІЛ/СНІД», – інформує Всесвітня організація охорони здоров'я. У світі близько 350 мільйонів людей інфіковані гепатитом B, і близько 140 мільйонів людей — гепатитом С. Україна за темпами поширення вірусних гепатитів посідає перше місце в Європі. За розрахунковими даними  в Україні понад 1 млн. людей інфіковані вірусами гепатиту B і близько 1,2 млн. – вірусами гепатиту С.

Лише під час проведення  всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!»  в рамках Всесвітнього дня боротьби з гепатитами 28 липня 2012 року  тестування  на гепатит С за допомогою «швидких тестів» пройшли більше 3-х тисяч громадян в  усіх регіонах  України.  В результаті у 9,8% усіх протестованих було встановлено позитивний результат,  а  в окремих областях цей рівень виявився більш ніж удвічі вищим, зокрема, в Одеській області - 22%; Донецькій - 19,3%; Дніпропетровській -18,7%.

Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти та при переливанні крові. При цьому, більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для хворого переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом або раком печінки. Внаслідок обмеженої конкуренції  між  фармацевтичними компаніями-виробниками ефективних ліків від Гепатиту С зберігається висока вартість лікування. В Україні вона складає від 110 до 160 тисяч гривен, що недоступно більшості наших громадян.

У  вересні 2012 року  Президенту України громадськими організаціями було публічно передано відкрите звернення  з підписами понад 7 тисяч громадян щодо необхідності негайного  вирішення проблеми поширення вірусних гепатитів.

В результаті 28.12.2012 Президент України підписав вкрай важливе доручення Уряду «Щодо деяких питань запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів», в якому були встановлені чіткі завдання та терміни виконання, що вже завершилися, а результати й досі відсутні.


Головна мета всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!»,  ініційованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні у червні 2012 р. за підтримки МФ «Відродження», –  домогтися від Уряду України оприлюднення достовірної статистичної інформації щодо захворюваності на гепатит С та визнання епідемії вірусного гепатиту С в країні; затвердження Державної цільової програми  з протидії поширенню вірусних гепатитів з адекватним бюджетнім фінансуванням; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних  закупівель якісних та безпечних ліків  із запровадженням механізму поступового  зниження ціни на ліки.
Сторінка заходу у мережі Facebook:
Сторінка заходу у мережі Вконтакте:

Немає коментарів:

Дописати коментар