суботу, 26 лютого 2011 р.

Фахівці вживають слово «пандемія»


Вірусні гепатити насправді не така рідкісна штука, як здається. Байдужа статистика фіксує зростання цифр, а медики намагаються знайти оптимальні шляхи, щоби стримати це зростання. Однак, коли йдеться про гепатит С (через непомітний розвиток хвороби його ще називають «лагідним вбивцею»), спеціалісти вживають слово «пандемія»...
За словами голови Асоціації інфекціоністів України Михайла Андрейчина, у світових масштабах ідеться про мільярд людей, які або є носіями вірусу, або перехворіли гепатитом С. В Україні вірусні гепатити за ступенем негативного впливу на здоров’я населення займають домінуюче місце в структурі інфекційної патології.



 Наша держава належить до країн із середньою розповсюдженістю гепатиту С — інфіковано приблизно 3 проценти громадян, що становить близько 1,17 мільйона осіб. Однак, за результатами вибіркового моніторингу груп ризику, інфікованість вірусом гепатиту С серед деяких з них значно перевищує середньосвітові показники і досягає 40—60 відсотків.
В Україні офіційно реєструвати випадки хронічного гепатиту В і С почали тільки з червня 2009 року, пояснила Олена Герасименко, головний позаштатний спеціаліст-інфекціоніст головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Гостра форма вірусного гепатиту С реєструється з 2003 року, і частота її залишається стабільною: 1115 випадків у 2004 р., 1212 — у 2005 р., 907 — у 2007 р., 873 в 2008 р. і 954 випадки — в 2009 р.
Така ситуація підштовхнула активістів громадських організацій, залучивши медичних «чиновників» та профільних спеціалістів, створити робочу групу щодо цієї проблеми. Таким чином, вперше в області саме громадськість краю ініціює створення обласної цільової соціальної програми з профілактики, діагностики та лікування гепатиту С. Учасники прес-конференції, на якій репрезентували проект «Підтримка громадської ініціативи профілактики і вилікувань від гепатитів «FAQ Гепатит», зазначили, що місцева влада позитивно поставилася до ініціативи.
Одним із найважливіших завдань, і з цим погодились всі члени робочої групи, залишається діагностика гепатиту С у дітей і дорослих, медичним працівникам, як групі професійного ризику, студентам середніх і вищих медичних навчальних закладів, працівникам служб спеціального призначення, хворим гастроентерологічного профілю, іншим групам ризику, в т.ч. наркозалежним і хворим на СНІД. До слова, рівень захворювання на гепатит С серед ін’єкційних наркоманів просто вражаючий — до 80 процентів. Для них він як «брат» СНІДу... Та ось одна морока, каже Володимир Носко, головний лікар обласного комунального центру профілактики та боротьби зі СНІДом, антиретровірусні препарати є, а препаратів проти гепатиту С — катма. Єдине, чим може допомогти центр у такому разі — це діагностика, а лікуватися доведеться самому.
Щодо лікування, а точніше його вартості, то не з чуток про дорожнечу препаратів знає депутат облради Павло Федик. У нього виявили гепатит С. Курс лікування інколи може тривати рік, і за цей час хворий «розкошелюється» на 150 тисяч гривень. Лише діагностика потягне близько 850 гривень. «Забити» кошти на лікування українців за рахунок держави нереально, вважає П. Федик. Але принаймні за допомогою проекту можна пояснити громадянам, що таке гепатит і як від нього берегтися.
Прийняття і реалізація обласної програми протидії гепатиту С стане додатковим свідчення «європеїзації» України, адже на рівні регіону вдасться усунути соціальну проблему шляхом об’єднання зусиль усіх органів державної влади та громадськості.
Олена ТРЕТЯЧЕНКО.
«Вільне життя плюс», №102 (15214) від 22.12.2010 р.

1 коментар: