суботу, 19 лютого 2011 р.

Німецька хвиля про українську акцію


Хворі на гепатит закликають уряд України нарешті ухвалити національну програму для боротьби з цією хворобою і вирішили влаштувати в Києві акцію протесту. Без державної допомоги гепатит не подолати, стверджує експерт.

Близько мільйона людей хворі на вірусний гепатит С – такими є неофіційні дані. Офіційної статистики не існує, оскільки лише 2009 року Україна публічно визнала цю проблему. 2010-го року уряд підготував «Концепцію Державної програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів».
Повноцінним стратегічним документом розробка, однак, так і не стала. Українська держава досі не займається профілактикою, діагностикою та лікуванням гепатиту С, сказав в розмові з Deutsche Welle Ярослав Гордієвич, координатор ініціативи допомоги хворим вірусними гепатитами «Долкар».


При чому без державної допомоги поширення гепатиту навряд чи вдасться подолати. Курс лікування від цієї хвороби коштує від дев'яти до 20 тисяч доларів, стверджує експерт. За його словами, в сусідніх країнах уряди фінансують щонайменше 50 відсотків від вартості лікування, а в Україні хворий залишається сам на сам з проблемою.
Гроші вирішують не все
Водночас громадські активісти кажуть, що гроші тут не мають вирішального значення. На думку експертів, лише належного фінансування програм протидії вірусним гепатитам замало. Вказується на необхідність удосконалення системи реєстрації та епідеміологічного нагляду за такими хворими. Крім того, важливо проводити діагностику та лікування хворих за міжнародними стандартами.
Ярослав Гордієвич наголосив і на важливості превентивних заходів, наприклад, у салонах татуювання та пірсингу. «Тату-салони в Україні діють на основі тих самих правил, що й перукарні. Люди працюють з кров'ю, і все це залишається на совісті й порядності людини, яка робить вам татуювання, що голка була простерилізована і ви не підхопите гепатит С», - сказав Ярослав Гордієвич.
За умов грамотної профілактики, підсумував експерт, кількість хворих на вірусні гепатити можна скоротити в рази, а за належного фінансування програм з протидії хворобі шанс вилікуватися мають більше половини хворих на гепатит С.
Автор: Лілія Гришко Редактор: Володимир Медяний

Немає коментарів:

Дописати коментар