четвер, 25 липня 2013 р.

Акція у Сумах

28 липня - Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами
У 30 містах України відбудеться акція «Переможемо С!»

У цей день громадські організації та медичні фахівці нагадають владі про тисячі хворих на гепатит С людей, які позбавлені життєво-важливого лікування, вимагатимуть затвердження державної програми з протидії поширенню вірусних гепатитів та виділення необхідних бюджетних коштів.

У Сумах акція відбудеться у неділю, 28 липня, в  Парку культури та відпочинку ім. І.М. Кожедуба (район міського пляжу).  Розпочнеться акція в 11:00 та триватиме до 14:00.
Акцію буде проводити громадська організація «Клуб «Шанс» спільно з фахівцями Сумської обласної інфекційної клінічної лікарні ім. З.Й. Красовицького. Під час проведення акції всі бажаючі матимуть змогу абсолютно  безкоштовно пройти експрес-тестування на гепатит С, одержати практичні рекомендації з профілактики та діагностики вірусних гепатитів та алгоритму дій у разі виявлення інфекції, а також почути історії пацієнтів у форматі «Живої бібліотеки».

На 12:00 на місці проведення акції запланований брифінг для журналістів за участі:
- обласного інфекціоніста Ірини Троцької
- завідувача обласного гепатологічного центру Володимира Рябіченка
- керівника ГО «Клуб «Шанс» Олексія Загребельного
- пацієнта, який потребує лікування гепатиту С.

Основні питання брифінгу:
  • наслідки відсутності державної програми та бюджетних коштів на лікування хворих;
  • наявна офіційна та неофіційна статистика  щодо  рівня поширення гепатиту С в області;
  • ознайомлення з відкритими зверненнями до Президента та голови облдержадміністрації;
  • виступи активістів та хворих на гепатит, які позбавлені життєво-важливого лікування.

За розрахунковими даними  в Україні понад 3,5 млн. людей інфіковані вірусними гепатитами. З них близько 1,2 млн. – вірусом гепатиту С. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При цьому, більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини та переходить у хронічну стадію, яка часто закінчується цирозом і раком печінки. Внаслідок відсутності державних закупівель та обмеженої конкуренції (право на виробництво препаратів для лікування гепатитів є лише у двох фармацевтичних компаній), вартість курсу лікування гепатиту С в Україні становить від 110 до 160 тисяч гривень. Така ціна є недоступною для більшості наших співгромадян і часто є причиною побоювання чи небажання обстежуватися.

Підтримати вимоги учасників акції можна буде шляхом підписання звернення до керівництва області з вимогою 100%  фінансування заходів обласної програми протидії поширенню вірусних гепатитів, забезпечення проведення закупівель якісних та безпечних ліків за рахунок обласних бюджетів для всіх, хто їх потребує.

Контактна особа: Владислав Дейнека, координатор акції в м. Суми
095 000 36 96    e-mail: clubchance@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар