понеділок, 29 липня 2013 р.

11% ПРОТЕСТОВАНИХ ПОЛТАВЦІВ — ІНФІКОВАНІ ВГС


Полтавці проходили безкоштовне тестування на гепатит С

28 липня відзначався Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Полтава — одне із 30-ти міст України, долучилася до акції «Переможемо С!»

Мета цьогорічної акції «Переможемо С» — інформування населення щодо захворювання, особливо — молоді, як є однієї із ключових груп ризику.
Полтавці проходили безкоштовне тестування на гепатит С
28 липня, починаючи з 17-ї години біля ЦУМу всі бажаючі полтавці мали можливість:
— безкоштовно пройти експрес-тестування на гепатит С у мобільній амбулаторії (із 60-ти тестів 7 дали позитивний результат);
— одержати практичні рекомендації з профілактики та діагностики вірусних гепатитів, основних дій у разі діагностування інфекції та лікування (всі протестовані полтавці проходили до- та післятестове консультування);
— флеш-моб (волонтери обласного молодіжного центру ставали у форму літери «С» и вигукували лозунг акції «Переможемо С»);
— почути історії пацієнтів у форматі «Живої бібліотеки» (це інноваційний формат спілкування читача із живою «книгою». У якості «книги» — реальна людина із невигаданою історією і встановленим діагнозом ВГС, «читач книги» — будь-хто із бажаючих полтавців).
Статистика: За розрахунковими даними в Україні понад 3,5 млн. людей інфіковані вірусними гепатитами. З них близько 1,2 млн. — вірусом гепатиту С. Саме Україна за темпами розповсюдження вірусних гепатитів випереджає всі країни Європи. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти, як-то пірсінг, татуаж, манікюр, педикюр, стоматологічні послуги, інші медичні втручання, пов’язані з ін’єкціями, переливанням крові, ін’єкційне споживання наркотиків тощо.
При цьому, більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини та переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки. Внаслідок відсутності державних закупівель та обмеженої конкуренції (право на виробництво препаратів для лікування гепатитів є лише у двох фармацевтичних компаній), вартість курсу лікування гепатиту С в Україні становить від 110 до 160 тисяч гривень. Така ціна є недоступною для більшості українців і часто є причиною побоювання і небажання обстежуватися. Відповідно, офіційна статистика не відображає повних масштабів епідемії, яка, на переконання міжнародних експертів, вже за 5 років може набути масштабів пандемії. Але при своєчасній діагностиці та лікуванні, з цією хворобою можна успішно боротися.
Довідково: Всеукраїнська акція 28 липня проводиться в рамках кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні у червні 2012 р. за підтримки МФ «Відродження». Головна мета кампанії — остаточне затвердження Кабміном Державної цільової програми з протидії поширенню вірусних гепатитів; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних закупівель якісних та безпечних ліків, запровадження дієвих механізмів для подальшого зниження ціни на ліки, у т. ч. шляхом організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів; налагодження достовірної системи збору статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С в країні.
Прес-служба БА «Світло надії»

Немає коментарів:

Дописати коментар