пʼятницю, 26 липня 2013 р.

У Севастополі "перемагатимуть С" 29 липня

У цi дні громадські організації Севастополя нагадають владі про сотні хворих на гепатит С людей, які позбавлені життєво-важливого лікування, та вимагатимуть затвердження регіональної та  державної програм з протидії поширенню вірусних гепатитів з виділенням необхідних бюджетних коштів.

В Севастополі на площі Нахімова акція відбудеться 29 липня (понеділок) та розпочнеться о 13:00 з флешмобу. О 13:30 відбудеться брифінг, для участі в якому запрошуються ЗМІ, представники СМДА, Ради, громадських організацій, а також лікарі та хворі на вірусний гепатит С.


Основні питання брифінгу:

  • Наслідки відсутності державної та регіональної програм та бюджетних коштів на лікування;
  • Наявна офіційна та неофіційна статистика  щодо  рівня поширення гепатиту С в області;
  • Ознайомлення з відкритими зверненнями до Президента та Голови Севастопольської міської держадміністрації;
  • Виступи хворих на гепатит, які позбавлені життєво-важливого лікування.

Під час заходів бажаючі зможуть абсолютно  безкоштовно пройти експрес-тестування на гепатит В і С у Мобільній амбулаторії, одержати практичні рекомендації з профілактики та діагностики вірусних гепатитів від фахівця, основних дій у разі діагностування інфекції та лікування.
Підтримати вимоги акції можна буде шляхом підписання звернення до Президента з проханням звернути увагу на бездіяльність  Уряду у вирішенні проблеми поширення вірусного гепатиту С в Україні та до керівництва міста з вимогою розробити та затвердити регіональну програму з протидії поширенню вірусних гепатитів, забезпечити проведення закупівель якісних та безпечних ліків за рахунок міського бюджету для всіх, хто їх потребує.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України  ще 29 квітня 2013 року офіційно поширив інформацію про затвердження відповідної державної цільової програми, але нещодавно з’ясувалося, що  програма існує лише у вигляді проекту. В місті Севастополь  відповідна програма лише обговорюється.

За розрахунковими даними  в Україні понад 3,5 млн. людей інфіковані вірусними гепатитами. З них близько 1,2 млн. – вірусом гепатиту С. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При цьому, більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини та переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки. Внаслідок відсутності державних закупівель та обмеженої конкуренції (право на виробництво препаратів для лікування гепатитів є лише у двох фармацевтичних компаній), вартість курсу лікування гепатиту С в Україні становить від 110 до 160 тисяч гривень. Така ціна є недоступною для більшості наших співгромадян і часто є причиною побоювання чи небажання обстежуватися.

Всеукраїнська акція проводиться в рамках кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні у червні 2012 р. за підтримки МФ «Відродження». Головна мета кампанії –  остаточне затвердження Кабміном Державної цільової програми з протидії поширенню вірусних гепатитів; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних закупівель якісних та безпечних ліків, запровадження дієвих механізмів для подальшого зниження ціни на ліки, у т.ч. шляхом організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів; налагодження достовірної системи збору статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С в країні.



Контактна особа:

Потапова Ірина, регіональний координатор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» в м. Севастополь, тел..: (050) 39 81 427

Немає коментарів:

Дописати коментар