середу, 28 березня 2012 р.

Круглий стіл в Одесі


6 березня 2012р. в Одесі, в приміщенні молодіжного громадського руху «Партнер» відбувся круглий стіл «Адвокація доступу до діагностики та лікування гепатиту С». Захід організував ГО «Союз ЛГБТ «Вавилон», за підтримки ГО «Гей-альянс» та МФ «Відродження».

За даними МОЗ, в Україні ВГС інфіковано близько 3% громадян, що становить близько 1млн. 170 тис. осіб. Однак, за підрахунками науковців, реальна картина з захворюваністю значно гірша: на одну офіційно зареєстровану людину з вірусом припадає 5-6 незареєстрованих.  Одеса і область за цими показниками знаходиться серед регіонів з високою розповсюдженістю гепатиту
 С.
 Надто дороге діагностування та лікування цієї хвороби створюють ситуацію,за якої життя і виживання хворих залежить від їх власної фінансової можливості. У свою чергу, переважна більшість українських сімей не спроможна самотужки забезпечити відповідне діагностування та лікування. Відсутність кваліфікованої медичної допомоги сприяє шарлатанству щодо лікування хворих, а брак інформації про хворобу та шляхи її передачі значно ускладнює профілактику.

В заході взяли участь представники неприбуткових організацій, що займаються проблематикою вірусних гепатитів в регіоні, представники міського і обласного ГУОЗ, члени міської та обласної Координаційної ради з питань ВІЛ/СНІДу і ТБ, обласного СНІД-центру, обласної СЕС тощо.

Основні питання, що були розглянуті:
1.    Ситуація з доступом до діагностики та лікування ВГС, пошук шляхів до зниження вартості тестування та лікування.
2.    Ситуація з захворюваністю на гепатит С за даними обласної СЕС.
3.    Презентація біоповедінкових досліджень за методом RDS серед уразливих груп, які були проведені в 2011р.
4.    Знайомство з поточними програмами по ВГ, налагодження системи переадресації.
5.    Надання безкоштовної діагностики ВГ і лікування для ко-інфікованих ВІЛ / ВГС і ВІЛ / ВГВ.
6.    Доцільність моніторингу салонів краси; тату-салонів; стоматологічних кабінетів на наявність чистого інструментарію для зниження ймовірності інфікування ВГ.
7.    Підписання меморандуму про співпрацю НУО та ЛПУ в Одеському регіоні з питань вірусних гепатитів.
8.    Наступні адвокаційних кроки. Вироблення стратегії спільних дій.

В якості подальших спільних адвокаційних дій були вибрані такі:
-          Дорозробити меморандум про співпрацю між НПО та лікувальними закладами, адаптування до одеського регіону.
-          Налагодити механізм ефективної переадресації клієнтів уразливих груп, що отримали в НПО позитивний результат експрес-тестування на ВГ, за місцем проживання для проведення безплатного підтверджуючого тестування на ІФА для встановлення діагнозу.
-          НПО, спільно з обласним СЕС і лікарями-інфекціоністами, розробити методичні рекомендації щодо дезінфекції інструментів та санітарного режиму в тату-салонах, щоб проводити роз’яснювальну роботу серед населення та самих тату-салонів.
-          На найближчому засіданні координаційної ради з питань ВІЛ/СНІДу підняти питання про можливість створення між секторальної робочої групи (МРГ), яка б опікувалася питаннями вірусних гепатитів.
-          Адвокатувати питання отримання експрес-тестів на гепатит С у МБФ «міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні», для проведення діагностики на базі МГР «Партнер».
-          Визначитись з терміном виконання вищевказаних дій, а також домовитись найближчим часом про проведення наступної зустрічі.
На наступній зустрічі планується зробити таке:
ü      Підписати Меморандум про співпрацю між НПО та ЛПУ регіону.
ü      Спільно підготувати офіційний лист щодо створення МРГ.
ü      Представити до обговорення учасників підготовлені методичні рекомендації щодо моніторингу салонів пірсингу, тату.
ü      Обговорити можливість проведення досліджень щодо розповсюдженості ВГ серед груп ризику.

Немає коментарів:

Дописати коментар