суботу, 12 листопада 2011 р.

О. Мартинюк Пропозиції до Концепції


Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 206-р від 9 березня 2011 року схвалено Концепцію Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року.
Нарешті віз зрушився з місця.
У розвиток положень Концепції вважаю за потрібне висловити кілька думок.
У зв’язку з неймовірною дорожнечею лікування єдино прийнятним є другий варіант вирішення проблеми вірусного гепатиту С із запропонованої Концепції, коли фінансування  зазначених  заходів здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.
Як одним з додаткових джерел фінансування програми було б доречним проводити цільові відрахування у розмірі 10-20% сплачених акцизів з алкогольних напоїв та сигарет.
Провідною установою з  виконання завдань, передбачених  Програмою,  з утворенням у її структурі  інформаційно-аналітичного підрозділу для ведення реєстру хворих на вірусні гепатити В і С було б логічним вважати новостворений Державний Фонд з реалізації Програми. Це повинна бути структура напряму підпорядкована Кабінету Міністрів України з правом безпосереднього виходу на виробників антивірусних препаратів, а також лабораторного обладнання, устаткування, реактивів та преференціями зовнішньоторговельної діяльності щодо їх закупівлі (нульова ставка ввізного мита, звільнення від сплати ПДВ і т.п.).
Створення на базі існуючих державних оздоровчо-лікувальних закладів Регіональних відділень Фонду, які б займались виключно лікуванням та реабілітацією хворих на вірусний гепатит В і С. Скажімо, Західне Регіональне відділення (Львівська, Чернівецька, ІВ.-Франківська, Закарпатська, Рівненська, Волинська, Тернопільська області) з центром у м. Трускавець. Утримання даних відділень (без лабораторного та медикаментозного забезпечення) лягло б на плечі місцевих обласних бюджетів.
Прискорити розробку реєстру хворих на вірусні гепатити В і С.

Немає коментарів:

Дописати коментар