четвер, 28 липня 2011 р.

На наявність гепатиту в Тернополі обстежували усіх бажаючих


«Ми отримали результати, вони на сьогоднішній день у вас негативні. Негативний – це результат добрий. Якщо в житті негативне – це погане, то в тестуванні це свідчить про те, що людина здорова, і в неї немає цієї інфекції».
Такий висновок лікарів чули далеко не всі, кому доводилось проходити тест на наявність вірусу гепатиту. За статистикою, кожна 12-та людина в світі є носієм інфекції. Україна точних даних не має, проте за оцінками експертів, майже 10% українців хворі вірусним гепатитом. Більшість з них про це не здогадуються, кажуть медики.
Аби привернути увагу громадськості до проблеми, 28-го липня увесь світ відзначає День боротьби з гепатитами. У Тернополі до цього дня провели акцію, в рамках якої кожен бажаючий мав можливість безкоштовно пройти тест у центрі міста.
Володимир Ханас, співорганізатор акції у Тернополі: «Тільки що я на собі провів обстеження. Це швидкий тест. Ми запрошували всіх тернополян, хто бажає пройти тестування на наявність вірусних гепатитів».
Такі тести у цей день провели також у Києві, Харкові, Чернівцях, Львові, Одесі, Бахчисараї та Полтаві. Щоб обмінятись корисним досвідом – на акцію до нашого міста приїхали медики з Тирасполя.

Юліан Малкасьян, лікар-інфекціоніст Республіканської клінічної лікарні (м. Тирасполь): «Дані про вірусні гепатити в людей мінімальні. Ці акції можна і потрібно проводити частіше – для того, щоб у народ був більше інформований про це захворювання: про шляхи передачі, де можна пройти обстеження. Це для того, щоб охопити якомога більше число населення».
Завідувач лабораторії обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ірина Наконечна під час акції проводила тест у тернополян. Медик каже, що вже через півгодини після початку її роботи, у кількох учасників віруси таки виявили. Панікувати у таких випадках не потрібно, каже жінка. З людьми вона поспілкувалася та порекомендувала, до якого закладу звернутись за допомогою.
Ірина Наконечна, завідувач лабораторії: «Це є експрес-тест, який у першу чергу розрахований на проведення скрінінгового обстеження. Тобто це є обстеження, на якому ми не маємо права поставити діагноз, але можемо націлити людину на дообстеження через певну інфекцію».
Серед тих, хто вирішив перевіритись на наявність гепатиту, – і молодь, і люди похилого віку. Дехто перевірявся вперше, а от пан Леонід, учасник акції, вже боровся з хворобою минулого року. Каже, що про наявність у себе гепатиту С дізнався випадково. Півроку тому вірус вдалося знищити, проте при можливості чоловік все одно перевіряє кров.
Леонід, учасник акції: «Ми живемо і не знаємо, що вірус існує в організмі – гепатит С не дає про себе знати. Я здав аналіз у станції переливання крові, і аж тоді мені подзвонили і сказали. А так я жив нормальним спокійним життям. Нічого мене не турбувало».
Гепатит небезпечний тим, що досить тривалий період не дає про себе знати, а заразитись ним можна при найменшому контакті з кров’ю хворої людини. Медики радять періодично здавати кров на перевірку, щоб мати можливість вилікувати хворобу.

2 коментарі: