середу, 6 липня 2011 р.

Громадськість готується до Дня боротьби з гепатитами.

5 липня в м.Києві відбулась координуюча зустріч щодо діяльності з проведення діагностики, лікування та профілактики вірусних гепатитів В і С в Україні. Представники з усієї країни обговорювали хід реалізації та наступні кроки проекту «Епідемія вірусних гепатитів в Україні: завтра буде запізно».
Статистика невблаганна – в середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або С. Тому проведення Першого Всесвітнього дні боротьби з гепатитом було ініційовано Світовим Альянсом з проблем гепатиту у 2008 році. Цього року проведення заходів боротьби з вірусними гепатитами В та С заплановане не 28 липня.

Менеджер проекту з вірусних гепатитів МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні» Дмитро Кирик представив присутнім план підготовки до Всесвітнього дня боротьби з гепатитами. Він повідомив, що метою проведення цього заходу є підвищення обізнаності громадськості щодо розповсюдження, симптомів, методів діагностики та лікування гепатитів В і С, а також привернення уваги уряду і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з гепатитами В і С.
Також редактор інформаційного відділу Чернівецького обласного радіо Тетяна Таран розповіла про досвід висвітлення проблематики вірусних гепатитів на обласному проводовому радіо. За її словами, Україна за темпами розповсюдження вірусних гепатитів випереджає всі країни Європи. І най частіше люди отримують цей вірус через нестерильне медичне і косметологічне обладнання. Але на щастя, при своєчасній діагностиці та лікуванні, з цією хворобою можна успішно боротися і про це слід говорити!
Керівник проекту ТМО «Нівроку» «Підтримка Громадської ініціативи профілактики і вилікувань від гепатитів «FAQ Гепатит»» Володимир Ханас у своїй доповіді розповів про проведення першого всеукраїнського баркемпу на медичну тематику, який відбудеться 28 липня 2011 року в Тернополі. Він повідомив, що на участь у цьому заході попередньо зголосилися провідні блогери, журналісти, громадські діячі та медики зі всієї України. «Важливо, щоб медики, представники влади, журналісти та громадські діячі говорили однією мовою» -- В. Ханас. Учасники баркемпу матимуть нагоду взяти участь у благодійному аукціоні організованого Фондом розвитку міста Тернополя ім. Володимира Лучаковського. Кошти, які будуть виручені від аукціону будуть направлені на лікування хворих на гепатит В та С.
Також в Тернополі планується проведення широкомасштабних акцій, присвячених Дню боротьби з гепатитами. Серед яких проведення тестування та консультування в мобільних амбулаторіях, роздача волонтерами інформаційних матеріалів та організація збору підписів під листом до МОЗ про необхідність прискорення розробки і прийняття Національної програми діагностики, лікування та профілактики вірусних гепатитів. В цей день громадськості будуть представлені доробки та напрацювання в цій сфері, серед яких перша бакалаврська робота на тему «Соціальний проект «Гепатит поруч»».
Зокрема, в зустрічі приймала участь директор програми «Громадянське здоров`я» від МФ «Відродження» Вікторія Тимошевська, яка більш детально розповіла про програму. Наголошуючи на тому, що вона орієнтована на захист прав уразливих груп населення у сфері охорони здоров’я та сприяння становленню політик і практик у сфері громадського здоров’я, які відповідають міжнародним стандартам, базуючись на принципах доказової медицини, що безпосередньо стосується проблематики захворюваності на гепатит В і С в Україні.
Зустріч закінчилась обговоренням та виробленням спільних рішень щодо діяльності з проведення діагностики, лікування та профілактики вірусних гепатитів в Україні.

1 коментар: