понеділок, 11 липня 2011 р.

День боротьби з гепатитами в Тернополі

Hepcamp, 11 липня відбулась прес-конференція з приводу проведення у Тернополі заходів до Всесвітнього дня боротьби з гепатитами.
Як відомо, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або С. Україна не має точних даних, але за оцінками експертів майже 10 відсотків українців хворі вірусним гепатитом, хоча навіть можуть про це не здогадуватись. Саме через це, проведення Першого Всесвітнього Дня боротьби з гепатитом було ініційовано Світовим Альянсом з проблем гепатиту ще у 2008 році. Цього року проведення заходів боротьби з вірусними гепатитами В та С в Україні заплановане на 28 липня.
Присутній на прес-конференції керівник проекту ТМО «Нівроку» «Підтримка Громадської ініціативи профілактики і вилікувань від гепатитів «FAQ Гепатит»» Володимир Ханас розповів більш детально про організацію та план проведення заходів до Дня боротьби з гепатитами, що будуть проводитись в Тернополі та ще п`ятьох обласних центрах України: Харкові, Одесі, Полтаві, Львові та Києві.

 Серед таких заходів: проведення безкоштовних експрес-тестів на виявлення гепатиту в людей, роздача інформаційних матеріалів волонтерами на тему діагностики і профілактики гепатиту В та С.
Також планується проведення першого всеукраїнського баркемпу на медичну тематику «HEPCAMP». На цьому заході провідні блогери, журналісти, громадські активісти та медики зі всієї України розглянуть нову модель використання соціальних медіа для розповсюдження інформації та консультування українців хворих на гепатит. Цей захід за словами Володимира Ханаса буде транслюватись у всесвітньому інформаційному просторі.
Координатор проекту, депутат Тернопільської обласної ради Павло Федик звернув увагу на проведення першого всеукраїнського благодійного аукціону, кошти з якого надійдуть на лікування хворих гепатитом С. На нього будуть виставлені художні роботи дітей, які приймали участь в конкурсі «Зупинимо гепатит С», що проводився в місті з середини лютого до кінця квітня місяця. Переможці та учасники будуть відзначенні цінними призами та подарунками. Також координатор повідомив, що шістнадцять з представлених робіт надійшли до просвітницько-інформаційної брошури, що також буде представлена 28 липня громадськості.
Саме проведення благодійного аукціону та HEPCAMPу вирізняють Тернопіль серед акцій, котрі відбуватимуться по всій Україні. За допомогою них організатори намагатимуться привернути якнайбільше уваги громадськості та влади до проблематики діагностування та профілактики захворюваності на вірусні гепатити.

Немає коментарів:

Дописати коментар