пʼятницю, 4 березня 2011 р.

О. Андрійчук: Гепатит зазвичай виявляють випадково і на пізніх стадіях


- Передається вірус гепатиту через кров, - каже к.м.н. Олексій Андрійчук. – Стикнутися з ним ми можемо і при стоматологічних маніпуляціях, у перукарні, тату- чи пірсинг-салоні. Не факт, що всі ці заклади чітко дотримуються профілактичних заходів щодо запобігання хворобі.
Звичайна профілактика, продовжує лікар, - це миття рук із милом кілька разів у день та вчасне припікання спиртом порізів чи подряпин.
- Маленька подряпина може стати "воротами" для дуже небезпечного захворювання, - наголошує пан Андрійчук. – А виявляють гепатит у більшості випадків випадково, і вже на тій стадії, яка вимагає негайного лікування.



Довідка. Гепатит – це запалення печінки, котре в більшості випадків викликається вірусною інфекцією. Виділяють п`ять основних вірусів гепатиту - А, B, C, D і E. Симптоми гепатиту включають жовтяницю (пожовтіння шкіри та очей), темну сечу, надмірну втому, нудоту, блювоту і біль у ділянці живота.
Понад 2 мільярдів людей в світі інфіковані вірусом гепатиту В – це майже третина населення Землі. Близько 350 мільйонів людей – хронічні носії вірусу гепатиту В. Для порівняння: кількість інфікованих ВІЛ становить 65 мільйонів людей.

Шляхи зараження гепатитом:
- через кров;
- статевим шляхом;
- від матері – дитині. 
Згідно визначенню ВООЗ, гепатит – це запалення печінки, що в більшості випадків викликається вірусною інфекцією. Існує п`ять основних вірусів гепатиту - А, B, C, D і E. Симптоми гепатиту включають жовтяницю /пожовтіння шкіри та очей/, темну сечу, надмірну втому, нудоту, блювоту і біль у ділянці живота.
Найважчий тип вірусного гепатиту – гепатит С. Так, вірус іноді розпізнається тільки тоді, коли у хворого вже сформувався цироз або рак печінки. Гостра фаза хвороби проходить приховано, хворий відчуває слабкість, втому або має жовтуху, але це швидко минає. Насправді ж вірус за цей час проникає в клітини печінки й починає розмножуватися, викликаючи загибель значної кількості клітин. Через це гепатит С часто називають «тихий убивця».
За словами фахівців, поки визнання серйозності цієї проблеми на державному рівні в Україні не йде у жодне порівняння з ступенем обізнаності щодо ВІЛ/СНІДу, незважаючи на те, що гепатит за рівнем небезпеки стоїть на 3-му місці після СНІДу та туберкульозу.
„Поширеність гепатитів С і В в Україні набула катастрофічних масштабів і становить реальну загрозу здоров’ю населення складністю гострих проявів; формуванням хронічного перебігу, що призводить до цирозу та раку печінки; відсутністю методів ранньої діагностики, засобів специфічної профілактики - дані Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського за 2008 рік.
На жаль, в Україні майже нічого не робиться щодо інформування, покращення доступу до діагностики та лікування населення. За неофіційними даними в Україні від 3 до 5 % населення хронічно хворі на гепатит С - однак МОЗ донедавна навіть не вело статистики по хронічних випадках цього захворювання, не кажучи вже про системні кроки по зупиненню епідемії.
Все таки - чи є епідемія?
На гепатит С – найбільш небезпечний вірус – системно перевіряють лише тих, хто здає кров. Порівняйте з перевірками на іншого вбивцю людства - ВІЛ/СНІД.
Гепатит може бути виявлений лише у 3-ох випадках: вірус знаходять у донора крові; виявляють у людини, що обстежується добровільно або коли хвороба вже перейшла у гостру форму.
При цьому медичні дослідження стверджують: на одну гостру форму гепатиту припадає 16 хронічних форм, які протікають безсимптомно.
Гепатити В і С знаходять у чотирьох зі ста донорів крові!
Звісно, кров перевіряють за допомогою тест-систем, які помиляються. Звісно, кров приходять здавати (і так заробляти) чимало хворих людей, яким нема де жити. Але все одно це вражаюче співвідношення. Серед єдиної категорії українців, яку обов’язково перевіряють на всі гепатити, їх виявляють у сім з половиною раз частіше, ніж ВІЛ-СНІД. Епідемія якого (разом з туберкульозом) в Україні офіційно визнана.
Що робити?
Не лякатися, але берегтися. Бо мало того, що гепатити руйнують печінку, так їх ще й дорого лікувати. Курс терапії вірусного гепатиту В може коштувати до 10.000$ на рік, гепатиту С – до 25.000$.
Зараження вірусом гепатиту відбувається через кров. Це може статися внаслідок користування одними голками чи шприцами з хворими, під час операцій з переливання крові, при стоматологічному втручанні, при нанесенні татуювань чи проколюванні тіла, існує ризик заразитися вірусом і статевим шляхом.

1 коментар: