суботу, 19 лютого 2011 р.

Як зробити татуювання та лишитись при цьому живим?


Часи, коли тату були ознакою приналежності людини до кримінального світу, давно минули. Сьогодні татуювання скоріш за все говорить про приналежність до якоїсь субкультури або виражає світосприйняття, а нові сучасні технології, обладнання та фарби дозволяють створювати на тілі справжні шедеври.
А чи знаєте ви, що шанси отримати цей гепатит С, який безсимптомно убиває печінку, у людей з тату, зростають у 9 разів? За дослідженнями Адміністрації з контролю за продовольчими товарами та медикаментами США, 33% людей із татуюванням хворі на гепатит С. Тоді як серед людей без “малюнків” хворих значно менше – 3,5%. В Україні ніхто таких досліджень не проводив, проте можна бути впевненим, що відсоток хворих любителів прикрашати свою шкіру не менших, аніж в США.



Підводні камені татуювання
Татуювання – це контакт з кров’ю, відповідно не варто забувати, що створюючі будь-які поранення на тілі, ризик захворіти хворобами, що передаються через кров значно зростає. Хвороби, які передаються через кров – це ВІЛ та СНІД, гепатит В та С, сифіліс, стафілокок та інші. Під час татуювання можна заразитись більше ніж 22 хворобами.

Все це може статись через те, що татуювання часто роблять не спеціалісти з офіційно зареєстрованих tattoo-салонів, а знайомі або навіть знайомі знайомих в себе дома, і в них не лише немає професійних одноразових інструментів та стерильних умов, але навіть елементарних знань про необхідність ужити заходів безпеки.
Місія – лишитись живим!
Тож, якщо ви вже прийняли рішення зробити татуювання, то поводьтесь як дорослі. Ось декілька простих порад, які дозволять вам отримати очікувану “татуху”, але лишитись при цьому здоровими.
1. Перед тим як робити татуювання, зробіть всі можливі щеплення: від гепатиту В (на жаль від гепатиту С та СНІДу щеплень не існує), стовбця та інших небезпечних хвороб, що передаються через кров.

2. Знайдіть номер телефона лікаря, до якого можна звернутись по допомогу, у разі якщо ви занесли інфекцію через татуювання. Ознаки зараження: рана стала надто червоною, збільшилась чутливість навколо тауювання, тривала кровотеча, гній або змінення кольору шкіри навколо тату.
3. Перевірте салон, в якому ви збираєтесь робити татуювання: запитайте рекомендації друзів, знайомих, які вже робили татуювання, запитайте знайомого лікаря, чи не звертався хтось з проблемами після процедур в цьому салоні.
4. Дуже важливо пересвідчитись, що тату-салон чистий та безпечний. Якщо салон виглядає брудним, якщо щось не так, або ви просто не почуваєтесь там комфортно – шукайте кращого місця, адже ви ставите під загрозу власне життя!
5. Важливо пересвідчитись, що майстер використовує одноразові рукавички, голки, маски та інше.
6. Слідкуйте, щоб в салоні дотримувались норм стерилізації інструментів:
а) перевірте, чи в салоні є автоклав (пристрій, що стерилізує обладнання за допомогою пари, тиску та високої температури);
б) попросить робітників салону показати вам, як обладнання стерилізують в автоклаві.
Пам’ятайте, що обладання має пройти наступни можливі види стерилізаційної обробки для знищення вірусу гепатиту С:

- при 60°С вірус помирає через 10 годин;
- при 98-100°С – через 45 хвилин;
- автоклавування, тобто стерилізація парою під тиском, вбиває гепатит через 45 хвилин;
- дезінфікувати інструменти розчинами треба не менше години.
Тепер лишилось все зробити правильно!
Якщо всі вищенаведені вимоги дотримані, то лишилось прослідкувати, щоб вам все зробили правильно під час самої процедури.

Алгоритм дій під час того, як вам будуть робити татуювання:
- Спочатку майстер миє руки бактерицидним милом, а також він миє та дезинфікує місце, куди буде наносити татуювання.
- Майстер вдягає чисті, нові рукавички (та маску).
- Майстер пояснює вам як проходить процедура стерилізації та достає одноразове або простерилізоване обладнання.
- Використовуючі машинку для татуювання (вставив одноразову, стерильну голку), майстер наносить контури малюнка на вашу шкіру.
- Майстер промиває контури антисептичним милом та водою.
- Майстер вставляє стерильні тонкі голки в машинку та розтушовує малюнок. Післе цього він знову промиває татуювання й наносить колір.
- Кров витирають стерильним, одноразовим рушником.
- Коли майстер закінчує, татуювання промивають ще один раз та накладують пов’язку.
Як доглядати за татуюванням?
І хоча найголовніше позаду, і лишається тільки сподіватись, що все було зроблено правильно і вам пощастило не отримати разом з татуюванням небезпечну хворобу, треба ще набратись терпіння, щоб правильно доглядати за татуюванням до того часу, поки воно повністю не загоїться. Слідуйте всім рекомендаціям по догляду за татуюванням, що вам дасть майстер в тату-салоні.
Пам’ятайте: якщо ви помітили будь-які ознаки інфекції, наприклад, почервоніння, зпухання або пульсацію, або відчули біль, одразу звертайтесь до лікаря.
Для того щоб татуювання загоїлось без ускладнень, слідуйте таким порадам:
- Не знімайте пов’язку з татуювання протягом 24 годин;
- Не торкайтесь місця нанесення татуювання і не здирайте шкіру, яка з’являється;
- Мийте татуювання антибактеріальним милом (не використовуйте алкоголь чи перекис водню, тому що вони сушать татуювання). Сушить татуювання рушником, просто доторкніться до нього і все, але в жодному разі не розтирайте.
- Втирайте антибіотичну мазь. Не використовуйте вазелин!
- Покладіть холодну грілку на місце нанесення татуювання, якщо воно почервоніло або припухло.
- Намагайтесь не мочити татуювання, доки воно повністю не загоїться. Уникайте тривалого перебування у воді: в басейнах, гарячих ваннах.
- Ховайте татуювання від сонця, доки воно повністю не загоїться.

Немає коментарів:

Дописати коментар