суботу, 19 травня 2012 р.

Гепатит – проблема тільки хворих на гепатит чи всіх нас?


В Україні близько 1 мільйон 170 тисяч хворих на гепатит С. За даними статистики, це переважно люди віком 30-50 років, чоловіки працездатного віку, і жінки у яких є діти. В той же час в країні відсутня державна програма по боротьбі з гепатитом. А люди отримують лікування за сприяння міжнародних благодійних організацій, або за власний кошт.

Хвороба, яку не бачать
У Департаменті лікувально-профілактичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України, зізнаються, що точної статистики по захворюваності на гепатит С не існує, оскільки, навіть реєструвати хворих почали лише в 2009 році. До цього часу чиновники робити вигляд, що проблеми не існує. В той же час, за оцінками фахівців, кількість хворих на гепатит С досягла масштабів епідемії - 2-3% населення.
- Погано, не те, що хворих багато, а те що точно невідомо скільки, - говорить голова громадської організації хворих на гепатит С «Іскра надії» Олег Мартинюк. – Статистика по хворим на гепатит С не ведеться. Офіційно в Тернополі на обліку перебуває 2 людини хворі на гепатит С. Насправді кількість хворих це тисячі людей.
Гепатит С – табу?
В той же час, гепатит С перебуває ще під однією печаттю мовчання.
- Коли я дізнався, що у мене гепатит С, це стало для мене шоком, - розповідає один із ініціаторів обласної програми по боротьбі із гепатитом, депутат Тернопільської обласної ради Павло Федик. – Сьогодні люди бояться розповідати про цю хворобу, через страх опинитись в ізоляції, мати неприємності на роботі, що проблеми будуть у близьких.
В той же час, через низький рівень обізнаності про хворобу більшість людей ігнорує реальну небезпеку.
- Вірус гепатиту С передається тільки через кров. Інфікуватись ним можна під час медичних операцій, переливання крові, в стоматологічному кабінеті, і навіть під час татуювання чи манікюру, - говорить керівник обласного центру гастроентерології з гематологією Ігор Господарський. – В той же час ризик, що отримати вірус від людини, яка хворіє на гепатит досить низька. Для цього потрібно щоб кров хворого контактувала з кров’ю здорової людини. Наприклад, щоб дві людини одночасно порізались і доторкнулись місцями порізів.
За словами лікарів, зараз існує ряд препаратів, які показують досить високу ефективність у лікуванні гепатиту С. Однак вартість повного курсу лікування складає – 12-15 тисяч доларів.
- Сьогодні державної допомоги хворим на гепатит С немає, люди лікуються за власний кошт, хто як може, - говорить голова громадської організації хворих на гепатит С «Іскра надії» Олег Мартинюк. – Є випадки, людина продавала квартиру, машину, щоб тільки вилікуватись. І при цьому вона не застрахована, що не буде рецидиву. Більшості людей доступна лише підтримуюча терапія, яка проводиться за допомогою спеціальних засобів – гепопротекторів. Однак і вона коштує кілька тисяч гривень на місяць.
Потрібна державна програма
Сьогодні хворі на гепатит опинились у ситуації коли вони можуть покладатися лише на себе.
- Наша організація контактує з Європейською асоціацією людей із захворюваннями печінки. Вони готові надати допомогу, техніку, однак у організації до цього часу немає власного приміщення, - говорить голова громадської організації хворих на гепатит С «Іскра надії» Олег Мартинюк. – В той же час, роботу потрібно розпочинати якнайскоріше. Поки у високих кабінетах цю проблему перекладають один на одного, вмирають люди.
Сьогодні на Тернопільщині розроблена обласна програма профілактики, діагностики та лікування гепатиту С на 2012-2016 роки. Програма включає створення комп’ютерного банку хворих на гепатит, відкриття 5 міжрайонних гепатологічних кабінетів, запровадження сучасних методів діагностики. Бюджет програми – 10,2 мільйони гривень. З них 7,5 мільйони планується залучити з обласного бюджету, 2,4 мільйони з районного і міського бюджетів, 40 тисяч гривень позабюджетних коштів. 22 листопада 2011 року Тернопільська обласна рада прийняла звернення до Верховної Ради України, щодо розробки і затвердження державної програми боротьби із гепатитом С. Сьогодні обласна програма очікує затвердження в управлінні охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації.
- Ця програма необхідна не тільки нам, зупинити епідемію гепатиту С можливо тільки на державному рівні, - говорить голова громадської організації хворих на гепатит С «Іскра надії» Олег Мартинюк. – І це треба зробити якнайскоріше, адже гепатит С – це проблема, яка може торкнутися кожного.
Денис ЗАХАРЧУК.газ. "Свобода"

Немає коментарів:

Дописати коментар