понеділок, 6 лютого 2012 р.

В Києві пройшов адвокаційний тренінг з питань гепатиту С

02-03 лютого 2012р. в м. Києві, в конференц-залі МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні» відбувся тренінг-семінар «Адвокація доступу до діагностики та лікування гепатиту С для чоловіків, що мають секс з чоловіками (ЧСЧ) та інших уразливих груп». Захід організувала громадська організація «Гей-альянс» (м. Київ), за фінансової підтримки програми «Громадське здоров’я” Міжнародного фонду «Відродження».          

За даними МОЗ, в Україні ВГС інфіковано близько 3% громадян, що становить близько 1млн. 170 тис. осіб. Однак, за підрахунками науковців, реальна картина з захворюваністю значно гірша: на одну офіційно зареєстровану людину з вірусом припадає 5-6 незареєстрованих. Основною перепоною зупинення розповсюдження вірусу є вкрай дороге лікування (орієнтовно від 12 тис.до 20 тис.доларів США), платна діагностика, а також низька поінформованість населення стосовно гепатиту С.
Основні питання, що були розглянуті:
- особливості роботи у сфері адвокації доступу до діагностики та лікування вірусного гепатиту С (ВГС), застосування медіа-адвокації в роботі, діяльність координаційних механізмів, впровадження Державної та Регіональних програм по боротьбі з вірусними гепатитами, написання ділової кореспонденції, правові аспекти у сфері ВГС, проведення інформаційних занять для співробітників НУО;
- планування подальших кроків та мотивування співробітників до майбутньої адвокаційної роботи на регіональному рівні.

Велика увага приділялася відпрацюванню практичних навичок, а саме:
- плануванню адвокаційних заходів (круглого столу, акції, інтернет-компанії);
- написанню офіційних листів (звернень, пропозицій, запитів);
- складанню плану проведення інформаційних занять для співробітників з адвокації доступу до діагностики та лікування ВГС.

В тренінгу взяли участь 14 представників ВІЛ-сервісних організацій з різних регіонів України, які займаються питаннями вірусних гепатитів серед ЧСЧ та інших уразливих груп. Захід проводила команда досвідчених тренерів.
В якості впровадження подальших адвокаційних кроків, представникам всіх організацій-учасників, було запропоновано в найближчий час виконати такі завдання:
- написати листи-запити до місцевих органів влади (діяльність Регіональних програм, інформування стосовно ВГС, наявність безплатної діагностики та лікування);
- провести інформаційне заняття для співробітників та волонтерів;
- з'ясувати доцільність та можливість проведення конкретного адвокаційного заходу в області/місті/районі (напр., круглого столу, акції, інтернет-компанії тощо);
- дізнатися про діючі ціни на діагностику гепатиту С в регіоні для того, щоб в подальшому адвокатувати їх зниження.
Для довідки: Київська міська громадська організація "Гей-альянс" зареєстрована в жовтні 2002 року. До її основних завдань відноситься профілактика ВІЛ / СНІД, а також інших інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), серед геїв і бісексуалів, а також інформаційно-просвітницька робота і виховання толерантного ставлення суспільства до ЧСЧ. Також наша організація, за підтримки МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», проводить безкоштовне експрес-тестування на ВІЛ/ІПСШ, гепатити В та С, безплатну вакцинацію від гепатиту В, для цільової групи ЧСЧ. В листопаді 2010 - березні 2011 року реалізовувала проект «Мобілізація та інформування ЧСЧ щодо профілактики, доступу до діагностики та лікування гепатиту С в Україні», за підтримки МФ «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар