четвер, 22 вересня 2011 р.

На День міста у Чернівцях планують поінформувати населення про гепатит С.

Допоки у Верховній Раді України не прийняли національну „Програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів”, громадські організації роблять усе можливе щоби полегшити ситуацію із захворюваністю на місцях.
Зокрема у Чернівцях, за словами голови правління міжнародного благодійного фонду „Життя заради життя” Тамари Ліпатової, представники фонду вже звернулися з проханням до начальника головного управління охорони здоровя обласної державної адміністрації Ігоря Шкробанця внести „компонент гепатитів” до обговорення на координаційній раді з питань ВІЛ-СНІДу, туберкульозу та малярії. В усній розмові він пообіцяв це зробити.

„Тут не потрібно вигадувати велосипед, все вже є”, - додає Тамара Ліпатова, адже шляхи передачі ВІЛ-СНІДу та гепатиту С однакові. Про це необхідно говорити, на це необхідно звертати увагу.
- Щодо запланованої акції - зараз ми чекаємо затвердження макету плаката, котрий хочемо використовувати під час проведення щорічного рок-фестивалю „Відродження” до Дня міста. До речі, назва фестивалю співзвучна з назвою міжнародного фонду, який підтримує нашу діяльність у цьому напрямку. Поки що важко казати, як саме відбуватиметься акція, але я планую домовитися із лабораторіями області, як приватними, так і державними, можливо, вони нададуть нам, у якості реклами, необхідні тести. Під час рок-фесту ми хочемо провести тестування саме серед молоді. Адже у Всесвітній День боротьби з гепатитами в Чернівцях прийшло безкоштовно перевіритися на наявність гепатитів багато людей похилого віку. Тоді тестування пройшли біля 100 людей, і у 20 буковинців гепатит С таки виявили, - зазначає Тамара Ліпатова. Це багато про що говорить.

Немає коментарів:

Дописати коментар