понеділок, 13 червня 2011 р.

Робоча група працює над обласною програмою боротьби з гепатитами

Відбулось чергове засідання робочої групи, створеної при Головному управлінні охорони здоров‘я Тернопільської обласної державної адміністрації. Група складається з адміністраторів медичних установ та організацій, практикуючих лікарів та активістів громадського руху які об’єднались для співпраці з метою розробки обласної програми профілактики, діагностики та вилікування хронічних гепатитів.

Створення робочої групи, як і розробка обласної програми відбулось завдяки зверненню Громадської ініціативи профілактики і вилікувань від гепатитів «FAQ[i] Гепатит» до голови Тернопільської обладміністрації Валентина Хоптяна.
Депутат Тернопільської обласної ради Павло Федик прозвітував про стан і кількість виділених ним коштів з фонду обласної ради, які використовуються хворим на вірус гепатиту С як разова грошова допомога. Очевидно, що тільки прийняття обласної програми та її підтримка, в рамках національної програми, урядом України дозволить замість сьогоднішньої краплини допомоги на якісно кращому рівні допомагати хворим на вірусні гепатити. Павло Федик також проінформував членів робочої групи про готовність органів місцевого самоврядування Тернопільщини підтримати ідею створення програми і розробити відповідно міські та районні програм протидії вірусним гепатитам, які передбачатимуть заходи з профілактики, діагностики і лікування хронічного гепатиту С відповідно до міжнародних стандартів та даних доказової медицини. Депутат зазначив, що людям із ВГС потрібна негайна підтримка, проте пошук ресурсів, як і створення програми вимагають клопіткої праці та узгодженості дій. Тому «сирі» варіанти обласної програми свідчать про зосередженість на тих аходах, які повинні зупинити епідемію.
Головний спеціаліст-терапевт Головного управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Лариса Матюк відзначила, що ефективність обласної програми залежить від розробки та впровадження державної програми протидії вірусним гепатитам і перш за все – гепатиту С. Так, вже сьогодні, методологічною базою розробки обласної програми є прийнята урядом Концепція цільової соціальної програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року.
Головний клінічний імунолог, професор Ігор Господарський зупинився на ролі та перспективах розвитку спеціалізованого обласного центру протидії вірусним гепатитам як базової інституції втілення обласної програми.
Завідуюча інфекційним відділенням комунальної міської лікарні швидкої допомоги Олена Герасименко зазначила, що діяльність робочої групи свідчить про успішність заходів із залучення зацікавлених сторін до процесу розробки обласної програми.
Представники санітарно-епідеміологічної станції, обласного комунального Центру профілактики та боротьби зі СНІДом, наукової медичної громадськості, обласної Університетської лікарні висловили свої зауваження стосовно проблем розробки комплексної регіональної програми протидії вірусним гепатитам, запропонували загальні заходи, які повинні бути передбачені в обласній програмі та цільові заходи для груп ризику.
Засідання робочої групи засвідчило, що вже наприкінці червня громадськість нашого регіону зможе ознайомитись із першою редакцією обласної програми протидії вірусним гепатитам.


[i]F.A.Q. (акронім от англ. Frequently Asked Question(s) — питання які найчастіше задаються

2 коментарі:

  1. Сподіваємось, що ця обіцяна програма дійсно буде доступною для ознайомлення широкому загалу і точно наприкінці червня, адже затягувати з вирішенням цієї проблеми просто нема куди

    ВідповістиВидалити
  2. Швидше вже б кінець червня, цікаво побачити напрацювання робочої групи.

    ВідповістиВидалити