понеділок, 30 травня 2011 р.

Радіо Свобода: Німий убивця – гепатит С


Близько 7% українців хворі на гепатит С. Такими є дані Всесвітньої організації охорони здоров’я. Гепатит С небезпечний своїми ускладненнями і тим, що протікає без явних симптомів, попереджають медики. Людина може роками не здогадуватися, що хвора.
Гепатит С– це інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Цей вірус передається через кров. Тому до групи ризику входить багато людей – усі, хто користується послугами стоматологів, майстрів манікюру та педикюру, має татуювання чи пірсинг. Групу підвищеного ризику складають ін’єкційні наркомани, а також ті, кому переливали кров до 1993 року. Лише тоді в Україні почали перевіряти донорську кров на цей вірус.


Результатом може бути цироз або рак печінки
На перших етапах це захворювання симптомів не має. Тому людина може не знати що серйозно хвора, пояснює завідувач відділу вірусного гепатиту та СНІДу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Сергій Федорченко.
«Через декілька років, а може, навіть десятиліть, коли з’являються перші клінічні симптоми, пацієнт іде до лікаря. І лікар констатує, що в пацієнта вже пізня стадія хвороби, яка потребує негайного лікування. Адже у хворого формується хронічний гепатит, результатом якого є або цироз печінки, або рак, викликаний вірусом гепатиту С. Якщо хронічний гепатит С діагностується на стадії вираженого цирозу або фіброзу печінки – тоді реально допомогти цій людині дуже і дуже важко», – пояснює фахівець.
Кількість людей, інфікованих вірусом гепатиту С вже сьогодні перевищує кількість ВІЛ-інфікованих, як мінімум у 10 разів, стверджують фахівці. Причому більша частина українських пацієнтів не знає про своє захворювання.
Дороге лікування
Однак, якщо людина звернулася за допомогою вчасно, то лікування триває приблизно рік і є досить ефективним, говорить гепатолог Сергій Федорченко.
«На сьогодні вже існує дієва терапія. Крім того, зараз ми на зламі епох – нещодавно був створений абсолютно новий, ефективніший препарат для лікування гепатиту С. До кінця року він буде доступний і на фармацевтичному ринку України.Однак вартість терапії дуже висока. Звичайна людина, яка отримує 4-5 тисяч гривень у місяць, не в змозі покрити ті витрати самостійно. Тому, щоб зробити цю терапію доступною, необхідно прийняти державну програму, за якою хоча б частина матеріальних витрат взяла б на себе держава».
Зараз державна допомога надається лише тим, хто окрім гепатиту С, хворіє ще й на СНІД. Програма лікування пацієнтів із гепатитом за державний кошт ще в розробці, каже Сергій Крамарів, головний дитячий інфекціоніст МОЗ.
«Створюється програма на рівні Міністерства охорони здоров’я. Кабміном уже схвалена концепція цієї програми. Найближчим часом ця програма запрацює, і буде впроваджене безкоштовне лікування гепатитів В і С. Думаю, наступного року кошти будуть закладені в бюджет. На одного хворого з хронічним гепатитом необхідно 100-120 тисяч гривень на рік. Тож, залежно від того, скільки в Україні хворих, стільки й коштів буде необхідно», – зазначає Крамарів.
Точної статистики ще нема
Киянка Любов Дмитрівна заразилася гепатитом С у стоматолога. Їй вдалося вилікуватися, та на ліки йшло близько 3 тисяч гривень у місяць. «У мене був гострий перебіг цього захворювання, я була в дуже тяжкому стані, – згадує вона. – Швидка забрала мене прямо з роботи, і спочатку лікування проходило симптоматично. Вже після того, як зняли ці гострі явища (це зайняло 2 місяці), почали лікувати саму хворобу. На це пішло ще півроку. Але я лікувалася дуже наполегливо і дуже ретельно виконувала усі настанови лікаря».
Зараз в Україні триває соціальна рекламна компанія, присвячена гепатиту С. Вона спрямована якраз на те, щоб українці усвідомили, яку небезпеку несе ця хвороба, розповідає Анастасія Гаврилова, піар-директор Всеукраїнської громадської організації «Зупинимо гепатит». Головне, щоб люди знали: заразитися можна будь-де. «Наприклад, ти робиш тату. А вірус гепатиту С зберігається навіть у чорнилі! Взагалі це дуже гостра проблема. Дивним є те, що точної статистики в Україні немає. Облік хворих на гепати С ввели лише 2 червня 2010 року. Тож пройшло дуже мало часу, щоб ці цифри почали відображати реальний стан захворюваності. Раніше ж реєстрували лише хронічний або гострий гепатит С, тобто ту фазу, коли в людини вже цироз».
Щоб пересвідчитися, що у вашому організмі немає вірусу гепатиту С, лікарі радять пройти обстеження й здати спеціальні аналізи. Зробити це можна в державних або приватних лабораторіях.

2 коментарі:

  1. Як би держава запровадила систему в тому,щоб обстеження проводились на всеукраїнському рівні і обов`язковою для кожного українця, тоді мабуть, і програма швидше приймалась на рівні України, адже була б точна статистика

    ВідповістиВидалити
  2. Так, щорічні обстеження всіх українців були б дієвою передумовою зменшення захворюваності на гепатити, але не менш потрібною є інформаційна кампанія серед населення щодо небезпеки вірусних гепатитів. Тому потрібна ще й постійна соціальна реклама у ЗМІ, стосовно небезпеки та важкості в лікуванні гепатитів.

    ВідповістиВидалити