пʼятницю, 31 грудня 2010 р.

Гуртуємося до співпраці у боротьбі із гепатитами

29 грудня 2010 року в приміщенні Тернопільського прес-клубу відбулось відкрите засідання Громадської ініціативи профілактики і вилікувань від гепатитів «FAQ Гепатит». На засіданні виступили:
· Лариса Матюк, головний спеціаліст-терапевт Головного управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації
· Михайло Андрейчин, член-кореспондент Національної академії медичних наук України, професор, д.м.н., Голова Асоціації інфекціоністів України, заслужений діяч науки і техніки України
· Володимир Ханас, керівник проекту «Підтримка Громадської ініціативи профілактики і вилікувань від гепатитів «FAQ Гепатит»
· Павло Федик, перший заступник Генерального директора Тернопільської обласної державної телерадіокомпанії, к.е.н., депутат Тернопільської обласної ради
· Олена Герасименко, головний позаштатний спеціаліст-інфекціоніст головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації, завідуюча інфекційним відділенням комунальної міської лікарні швидкої допомоги
· Володимир Носко, головний лікар Тернопільського обласного комунального Центру профілактики та боротьби зі СНІДом
· Тетяна Іванова, лікар-епідеміолог Тернопільської обласної СЕС
· Ірина Гричук, лікар-методист КУТОР «Центр здоров’я», Президент громадської організації «Біологічна медицина»



У виступах учасників засідання було публічно визнано проблему парентеральних вірусних гепатитів як нагальну проблему громадського здоров’я, що передбачає розробку і затвердження регіональної стратегії протидії епідемії вірусних гепатитів (в першу чергу вірусу гепатиту С) в Тернопільській області. Було зазначено, що тернополянам недоступне безкоштовне лікування специфічними противірусними препаратами через відсутність державної програми та значну вартість ліків. Безкоштовна діагностика теж недоступна. Місцевими бюджетами області поки що не передбачені кошти на придбання тест-систем, і тому вартість обстеження складає 34 грн. на маркери вірусних гепатитів В та С, і 17 грн. – за обстеження на один тип вірусу. Обстеження ПЛР, необхідні для ініфікованих гепатитом С ще дорожчі. Проте, наприклад, депутати Тернопільської обласної ради можуть виділяти кошти хворим на хронічні віруси з фонду ради для надання разової грошової допомоги.
Учасники прийшли до необхідності здійснити наступні заходи:
· У складі Головного управління охорони здоров’я ОДА визначити або створити окремий спеціалізований підрозділ з координаційною функцією щодо організації протидії вірусним гепатитам на регіональному рівні, підтримати діяльність проекту Громадської ініціативи «FAQ Гепатит», а також забезпечити залучення зацікавлених сторін до процесу прийняття рішень.
· Має бути розроблено і затверджено комплексну регіональну програму протидії вірусним гепатитам, що передбачатиме як заходи, спрямовані на загальне населення, так і цільові заходи для груп ризику, із забезпеченням відповідного фінансування.
· Необхідно забезпечити розробку і впровадження місцевих (міських, районних) програм протидії вірусним гепатитам, які передбачатимуть заходи з профілактики, діагностики і лікування хронічного гепатиту С відповідно до міжнародних стандартів та даних доказової медицини.
· Має бути удосконалено систему реєстрації і епідеміологічного нагляду за хронічними вірусними гепатитами з метою отримання надійної і повної стратегічної інформації для ефективного планування заходів з протидії парентеральним вірусним гепатитам, а також визначено консенсусні вихідні дані.
· Слід забезпечити підвищення рівня знань лікарів і середнього медичного персоналу з питань хронічних вірусних гепатитів шляхом відповідного навчання та інших заходів.
· Має бути забезпечено просвітництво і мобілізацію владних інституцій області, неурядових організацій, науковців, медичної спільноти, журналістів у протидії вірусним гепатитам.
· Впровадження даних заходів має координуватися Головним управлінням охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації у співпраці із академічними інституціями, громадськими організаціями, ЗМІ на засадах партнерства і тісної міжсекторальної співпраці.
Захід реалізується у рамках проекту «Підтримка Громадської ініціативи профілактики і вилікувань від гепатитів «FAQ Гепатит», що здійснюється Творчим молодіжним об’єднанням «Нівроку» за підтримки Програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження»

Немає коментарів:

Дописати коментар