четвер, 19 липня 2012 р.

Заслін гепатиту С у Тернополі


За розрахунковими  Міністерства охорони здоров'я України, у нас в країні понад 1 млн. осіб інфіковані вірусом гепатиту B і близько 1,2 млн. - вірусом гепатиту С. При цьому, більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини і переходить в хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки. Гепатит ще називають «лагідним вбивцею».


Під час прес-конференції, котра відбулася  у  тернопільському Центрі комунікацій громадські активісти, медики, депутати розповіли про хід підготовки до проведення 28 липня Міжнародного дня боротьби з гепатитами в Тернопільській області. 

 У цей день в  місті планується проведення акцій до Всесвітнього Дня боротьби з гепатитом, яка дасть можливість дізнатися більше про проблему вірусних гепатитів, пройти безкоштовне експрес-тестування на гепатит та ВІЛ-інфекцію, а також отримати практичні рекомендації щодо профілактики, діагностики і лікування цього захворювання. У акції візьмуть участь представники громадських організацій та медики Тернопільського обласного комунального центру профілактики і боротьби зі СНІДом.

Депутат Тернопільської обласної ради Павло Федик зазначив, що  на Тернопільщині розроблена обласна програма профілактики, діагностики та лікування гепатиту С на 2012-2016 роки. Програма включає створення комп’ютерного банку хворих на гепатит, відкриття 5 міжрайонних гепатологічних кабінетів, запровадження сучасних методів діагностики. Бюджет програми – 10,2 мільйони гривень. З них 7,5 мільйони планується залучити з обласного бюджету, 2,4 мільйони з районного і міського бюджетів, 40 тисяч гривень позабюджетних коштів. Однак до цього часу програма не винесена на сесію Тернопільської обласної ради і хворі не можуть отримати належної допомоги. Тому ініціативи громадськості мають велике значення. Регіональний представник європейської лабораторної служби "Сінево Україна” Валерій Грушко розповів про спільний  проект служби з мережею громадських організацій. В рамках спільної соціальної ініціативи з доступу до діагностики вірусного гепатиту С  5 000 осіб  буде надана знижка на діагностування у розмірі 50% за спеціальними направленнями, ще 7 000 осіб зможуть скористатися  30% знижками. Проект триватиме до кінця року. Ініціатори проекту: Благодійна асоціація “Світло надії”, офіційний веб-сайт: www.lightofhope.com.ua. Партнери проекту: Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні, Міжнародний фонд “Відродження”. У Тернополі отримати знижки можна в ТМО «Нівроку», попередньо зголосившись за телефонами 0673526431, 0962104076. Блогер Василь Ханас зазначив, що 28 липня у Тернополі відбудеться Гепкемп – баркемп на медичну тематику. Участь у ньому візьмуть медики, блогери, представники громадських організацій.
Лікар лікар Тернопільського обласного комунального центру профілактики і боротьби зі СНІДом Ірина Наконечна повідомила про участь свого закладу в акціях і відзначила важливість громадських ініціатив у ситуації з відсутністю Державної програми. Важливість спільних громадських ініціатив відзначила також керівник благодійного фонду Оксана Бачинська. Керівник проектів ТМО «Нівроку» Володимир Ханас подякував журналістам за їх активну просвітницьку діяльність та закликав присутніх долучитися до інформаційних акцій ініційованих активістами




Захід відбувся в рамках проекту ТМО "Нівроку" “Громадська ініціатива "FAQ Гепатит" - крок другий”  підтриманого програмою "Громадянське здоров'я"  МФ «Відродження».


1 коментар: