вівторок, 18 червня 2013 р.

Тернопільські інфекціоністи на європейському конгресі

На запрошення Європейського товариства з хвороб печінки два науковці з Тернополя взяли участь у роботі міжнародного наукового конгресу, який відбувся в Амстердамі (Нідерланди). У центрі уваги провідних учених-медиків світу була проблема вірусних гепатитів, насамперед гепатиту С, що дуже поширився і сьогодні є найчастішою причиною розвитку цирозу і раку печінки. 
У багатьох доповідях прозвучали останні дані пошуку дієвих ліків. Вони засвідчили, що сучасне лікування дає змогу більшості хворих на хронічний гепатит С звільнитись від вірусу. Для цього одночасно використовують три препарати: інтерферон, рибавірин і боцепревір. Лікування триває 6-12 місяців. Але не всім хворим можна їх призначати, іноді передчасно припиняють лікування через появу тяжких побічних реакцій організму на введені препарати. Місячний курс лікування коштує до 50 тисяч гривень, що багатьом пацієнтам не під силу. Правда, Кабмін затвердив державну цільову соціальну програму профілактики, діагностики і лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року. На реалізацію програми виділено 350 млн. грн. Тому з’явилась надія, що таке вартісне, але найбільш ефективне лікування стане доступнішим пересічним громадянам.
На конгресі в Амстердамі також обговорено надання допомоги хворим, у яких хронічний гепатит трансформувався у цироз печінки й розвинулась тяжка печінкова недостатність. Як показав світовий досвід, спасінням за такого стану, який ще недавно вважався безнадійним, може бути пересадка донорської печінки. Обмін досвідом з трансплантації печінки дав змогу уточнити показання до операції, визначити перспективу зменшення ризику відторгнення чужої печінки й виникнення ускладнень та продовжити тривалість життя оперованих. Стрімкий науково-технічний прогрес у цій ділянці медицини повинен зміцнювати надію хворих на успіх у боротьбі з недугою.

Немає коментарів:

Дописати коментар